Na Android Runtime-update openen apps tot wel 30 procent sneller

Na Android Runtime-update openen apps tot wel 30 procent sneller

Apps openen de laatste dagen merkbaar sneller. Dit is te danken aan de recente update die Google uitrolt voor Android Runtime (ART), de drijvende kracht achter het besturingssysteem.

De snelheid waarmee apps opstarten, hangt af van verschillende factoren, waaronder het type smartphone. Met bijvoorbeeld een high-end toestel zoals de Samsung Galaxy S23 zul je aanzienlijk minder lang wachten dan met een budgetmodel zoals de Galaxy A14. Niettemin spelen andere elementen ook een rol.

Een van die elementen is de optimalisatie van de software. Goed nieuws voor bezitters van smartphones met Android 12 of nieuwer: Google heeft een update uitgebracht voor Android Runtime, die geleidelijk wordt uitgerold. Deze update zorgt ervoor dat apps tot wel 30 procent sneller opstarten dan voorheen. De bijgevoegde grafiek toont aan dat na de update telefoons gemiddeld slechts 1,2 seconde nodig hebben om een app te laden, in vergelijking met de eerdere 1,7 seconden.

Android Runtime kan worden gezien als de motor achter de software. Hoewel het zelf geen functies bevat, is het verantwoordelijk voor het soepel laten draaien van de diverse apps op je smartphone. Gebruikers hoeven geen actie te ondernemen om de nieuwe versie van Android Runtime te installeren; deze wordt automatisch geïntegreerd als onderdeel van een Google Play-systeemupdate.

Sinds Android 12 kan Google deze motor los van het besturingssysteem bijwerken, waardoor oudere Android-versies geen toegang krijgen tot deze verbetering.

Opmerkelijk is dat Google heeft toegezegd dat de update voor Android Runtime binnenkort ook beschikbaar zal zijn voor smartphones die draaien op Android Go. Dit is een gestripte variant van Android voor toestellen met minder krachtige hardware. Aangezien deze apparaten doorgaans trager zijn, zal de winst in snelheid zeker positief worden ontvangen.