Na persoonlijke strijd met paniekaanvallen helpt Wouter nu anderen: ‘Overwinnen van angst voor angst’

Na persoonlijke strijd met paniekaanvallen helpt Wouter nu anderen: ‘Overwinnen van angst voor angst’

Wouter Manders, een 25-jarige man uit Eindhoven, deelt zijn persoonlijke ervaringen met angst en paniekaanvallen om het taboe rond dit onderwerp te doorbreken. Manders, die altijd al een zekere mate van angst heeft ervaren, onthult dat zijn leven ingrijpend veranderde voor de komst van de coronapandemie, wat resulteerde in aanzienlijke stress. In plaats van zich te schamen voor zijn gevoelens, doorbreekt hij nu het stigma door video’s te maken voor platforms als YouTube en TikTok.

De Eindhovenaar beleefde zijn eerste paniekaanval in 2019 tijdens zijn werk in warenhuis de Bijenkorf. Deze ervaring veroorzaakte een diepgewortelde angst die hem beïnvloedde in verschillende situaties, van de bioscoop tot autorijden. Hij deelde zijn gevoelens van schaamte en onzekerheid, vooral omdat hij niet begreep waarom hij plotseling paniekaanvallen kreeg en zichzelf niet als een sterke man voelde.

Naast angstgevoelens ontwikkelde Manders hypochondrie, waarbij hij zich zorgen maakte over mogelijke gezondheidsproblemen, en ‘derealisatie’, waarbij hij zich losgekoppeld voelde van de wereld om hem heen.

Nu, met een betere mentale gezondheid, fungeert Manders als fulltime angstcoach en biedt hij hulp aan mensen die worstelen met angstklachten. Zijn online programma, ‘Vrijheid van Angst’, deelt kennis en ervaringen om anderen te helpen hun angst te begrijpen en ermee om te gaan. Manders benadrukt het belang van het identificeren en begrijpen van de “stress-emmer” die angst kan veroorzaken en hoe men deze kan legen om te herstellen en weer van het leven te genieten.

Hij merkt op dat mensen met angst zich vaak eenzaam voelen, aangezien anderen hun gevoelens niet volledig begrijpen. Manders gebruikt het concept van de ‘stress-emmer’ om zijn eigen ervaringen uit te leggen en pleit voor meer duidelijkheid over de oorzaken van angst.

Manders benadrukt ook dat angst een natuurlijk onderdeel is van het mens-zijn en dat het doel niet moet zijn om het volledig te vermijden, maar om ermee om te leren gaan. Hij deelt dat hij zelf bang was voor zijn symptomen, zoals hartkloppingen en duizeligheid, en dat het proces van leren omgaan met die angst cruciaal is voor het verminderen van klachten.

Om mensen op een gratis manier te helpen, deelt Manders via TikTok inhoud over angst, waar veel mensen zich in zijn video’s herkennen. Ondanks enkele negatieve reacties, met name vanwege het ontbreken van formele opleiding, heeft Manders positieve feedback ontvangen en heeft hij ervaren dat zijn ervaringsdeskundigheid waardevolle doorbraken heeft teweeggebracht bij degenen die hij heeft geholpen. Hij benadrukt het belang van resultaten boven formele accreditatie in zijn benadering van angstcoaching.