Sunak benadrukt “vooruitgang” van “Brexit” ondanks scepsis in peilingen

Sunak benadrukt “vooruitgang” van “Brexit” ondanks scepsis in peilingen

De Britse premier Rishi Sunak vindt dat het Verenigd Koninkrijk “grote vooruitgang” heeft geboekt sinds het drie jaar geleden de Europese Unie (EU) verliet, hoewel uit recente peilingen blijkt dat de Britten ontevreden zijn over “Brexit”.

Ter gelegenheid van deze verjaardag benadrukte Sunak dat het VK, als onafhankelijk land, de door “Brexit” geboden kansen heeft aangegrepen om de uitdagingen waarmee het werd geconfronteerd, aan te pakken.

Sunak, die in het referendum van 2016 het verlaten van de EU steunde, voegde daar in een korte verklaring aan toe dat in deze drie jaar “enorme vooruitgang is geboekt bij het benutten van de door Brexit ontsloten vrijheden om generatie-uitdagingen aan te pakken”.

Hij wees onder meer op het Britse vaccinatieprogramma tegen covid-19, handelsovereenkomsten na de Brexit en de “hervatting van de grenscontrole”.

Volgens een peiling van het bedrijf Ipsos, uitgevoerd onder een steekproef van 1.000 mensen tussen 18 en 75 jaar, denkt 45% van de respondenten dat “Brexit” slechter uitpakt dan verwacht, bijna het dubbele van de 28% die in juni werd geregistreerd.

Uit de enquête blijkt dat 39% van de respondenten denkt dat “Brexit” verloopt zoals verwacht, en 9% zegt dat het beter verloopt dan ze hadden verwacht.

De regering van Rishi Sunak wordt geconfronteerd met een golf van stakingen uit verschillende sectoren, zoals spoorwegarbeiders, verpleegkundigen, leraren, paramedici en brandweerlieden, die betere lonen eisen om het hoofd te kunnen bieden aan de stijgende kosten van levensonderhoud als gevolg van de stijgende inflatie, die in december afnam tot 10,5%.

Vandaag heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn prognoses aangegeven dat de Britse economie het slechtst zal presteren van alle ontwikkelde landen, inclusief Rusland.

Volgens de organisatie zal het bruto binnenlands product (bbp) van Groot-Brittannië in 2023 met 0,6 procent krimpen, waarmee de eerdere verwachting van 0,3 procent groei naar beneden wordt bijgesteld.

Het VK verliet de EU formeel op 31 januari, hoewel het tot het einde van datzelfde jaar in de Europese interne markt bleef, zodat de Brexit pas op 31 december om 23.00 uur van kracht werd.