Het aantal expats in Nederland dat profiteert van de 30%-regeling is in de afgelopen vijf jaar met ongeveer 85 procent toegenomen. Deze belastingvoordeel kost de Nederlandse overheid nu meer dan 1 miljard euro per jaar, aldus Follow the Money op basis van cijfers van het Ministerie van Financiën.
De 30%-regeling houdt in dat kennismigranten gedurende de eerste vijf jaar dat zij in Nederland werken, geen belasting hoeven te betalen over maximaal 30 procent van hun salaris. Volgens berekeningen van het EU Tax Observatory bespaart de regeling een expat gemiddeld zo’n 12.000 euro per jaar, meldt FTM.
Volgens FTM is het Nederlandse voordeel om kennismigranten aan te trekken royaler dan dat van andere EU-landen, en dat blijkt uit de cijfers. In Nederland wonen ruim 92.000 expats met een belastingvoordeel, ongeveer 85 procent meer dan vijf jaar geleden. In de rest van de Europese Unie profiteren in totaal 95.000 expats van soortgelijke belastingvoordelen.
De toename van expats heeft zich vooral in de afgelopen twee jaar voorgedaan. Een woordvoerder van het Ministerie van Financiën vertelde FTM dat de explosieve groei “waarschijnlijk een reactie is op het einde van de coronacrisis.” Voor 2024 en 2025 wordt een iets lagere groei verwacht. Het Ministerie verwacht dat het aantal aanvragen voor de 30%-regeling in de komende jaren zal blijven groeien, maar in een minder hoog tempo.
Nederland betaalt met meer dan 1 miljard euro per jaar het meeste van alle EU-landen voor zijn expatregeling. Portugal betaalt jaarlijks ongeveer 620 miljoen euro, België slechts 137 miljoen euro.
Deze kosten zullen blijven stijgen naarmate meer expats gebruik maken van de regeling en de lonen stijgen. Het Ministerie van Financiën verwacht een toename van de kosten met 10 procent in 2024 en 2025, wat neerkomt op meer dan 100 miljoen euro extra per jaar. Na 2025 wordt verwacht dat de fiscale kosten met ongeveer 5 procent per jaar zullen stijgen.
Onder druk van NSC-leider Pieter Omtzigt wilde het kabinet-Schoof I de belastingvoordelen voor expats met hoge inkomens verlagen, maar grote werkgevers zoals ASML waren fel tegen deze maatregel. De nieuwe regering heeft nu slechts een kleine aanpassing doorgevoerd: expats betalen voortaan belasting over 27 procent van hun inkomen, in plaats van 30 procent