De waterstanden in Nederland zullen deze week stijgen als gevolg van de zware regenval en overstromingen in Zuid-Duitsland, waardoor velden en campings langs de rivieren onder water komen te staan.
De Rijkswaterstaat verwacht dat de rivierpeilen op vrijdag een piek zullen bereiken van 13,3 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil), de referentie voor waterstanden in Nederland.
Vanaf maandag zal tot 5.900 kubieke meter water per seconde de Rijn-delta instromen, waardoor het waterpeil ongekend hoog zal zijn voor juni. Naar verwachting zullen de waterstanden gedurende het weekend boven het kritieke niveau van 12 meter blijven.
Rijkswaterstaat-woordvoerder Firdevs Akkaya zei dat het onvermijdelijk was dat het water zou overstromen naar de uiterwaarden, wat problemen zou veroorzaken voor boeren en vakantiegangers.
“Vanaf een niveau van 12 meter begint het water in de uiterwaarden te stromen,” vertelde Akkaya aan NOS. “In die gebieden zijn campings, boeren proberen hun werk te doen en wandelaars zullen goed moeten opletten.”
In delen van Zuid-Duitsland is de afgelopen dagen tot 300 mm regen gevallen, waardoor dammen zijn gebroken en dorpen geëvacueerd moesten worden. De zwaarst getroffen gebieden liggen rond de Donau in Beieren, maar ook langs de Main, Neckar en Rijn, die richting Nederland stromen, zijn overstromingswaarschuwingen van kracht.
Maandagmiddag meldde omroep NOS dat enkele campings langs de rivier de Waal later in de week geëvacueerd zullen worden naarmate het waterpeil stijgt. Boeren zullen ook gewaarschuwd worden om hun vee naar hoger gelegen gebieden te verplaatsen.