Starterwoningen Suikerzijde onbetaalbaar: “Dit is echt te gek voor woorden”

Starterwoningen Suikerzijde onbetaalbaar: “Dit is echt te gek voor woorden”

“Hier hebben we maanden naar uitgekeken, maar dit is gewoon te absurd voor woorden.” Zo reageert een geïnteresseerde voor een nieuwbouwwoning in de wijk Suikerzijde in Groningen. De reacties op de gepresenteerde woningprijzen zijn allesbehalve positief.

Voor de voordeur staan twee plantenbakken, aan weerszijden van de ingang. Daartussen staat een bankje pal naast de voordeur. Bij binnenkomst veeg je je voeten tegelijk in de woonkamer en de keuken. Steek je hand naar links uit, dan raak je de muur.

Links van je bevindt zich een opstapje naar de badkamer en een kleine berging voor de wasmachine. Loop je een paar stappen verder, dan leidt een trap naar boven, waar je in een langwerpige slaapkamer komt. Aan het einde past precies een tweepersoonsbed.

Dit is de plattegrond van de kleinste woning van de eerste honderd die in de verkoop gaan in de Suikerzijde, gelegen in Rölinghof. Zonder extra opties kost dit appartement van 50 vierkante meter maar liefst 275.000 euro.

“Schandalig”

“Ik begrijp dat de huizenprijzen momenteel belachelijk zijn, maar 5.400 euro per vierkante meter voor een starter is echt schandalig,” schrijft een woningzoekende op het Groningse gedeelte van internetforum Reddit. Deze persoon bezocht eind september de eerste verkoopdagen van de nieuwe wijk. “En voor dat geld krijg je alleen maar een huis met energielabel A+.”

Meerdere mensen klagen over de prijzen die tijdens de bijeenkomst bekend werden gemaakt. “We zijn binnen vijf minuten weggegaan toen we ontdekten dat de keuken op de begane grond is en de woonkamer op de eerste verdieping. Twee kleine slaapkamers op de tweede verdieping, en dat voor meer dan 430.000 euro.”

Wil je een verdieping extra, dan moet je nog dieper in de buidel tasten: de grootste woningen kosten tot wel 730.000 euro.

Bijna 1.800 euro per vierkante meter méér

Het gevoel dat de prijzen in de Suikerzijde hoog liggen, blijkt niet alleen een indruk te zijn. De gemiddelde prijs per vierkante meter in de gemeente Groningen bedraagt 3.920 euro, terwijl dit in de Suikerzijde gemiddeld 5.790 euro per vierkante meter is, een verschil van bijna 1.800 euro.

Zelfs voor het meest betaalbare appartement betaal je nog steeds meer dan 4.900 euro per vierkante meter. Dit gaat om een woning van 90 vierkante meter.

De nieuwbouw in Groningen is hiermee aanzienlijk duurder dan de gemiddelde vierkante meterprijs van woningen in andere grote steden in Nederland. In Eindhoven (€3.500), Rotterdam (€4.000), Den Haag (€4.420) en Utrecht (€4.950) liggen de prijzen per vierkante meter beduidend lager. Alleen Amsterdam is een uitzondering, met een gemiddelde prijs van 7.200 euro per vierkante meter