European Media Partner

Zweten voor de buis

Al zo lang als Richard Simon zich kan herinneren, houdt hij van het spelen van videogames. De Bredanaar wist zelfs, via een omweg met rappen, van zijn hobby zijn werk te maken. Al bijna 20 jaar presenteert Richard spelrecensies op Gamekings, de website en zender voor gamesliefhebbers.

De magie van Pong

“Ik kan het me nog vrij goed herinneren”, begint Richard Simon. “Ik was 4 jaar en ging met de veerpont naar Engeland. Daar zag ik een grote kast met een beeldscherm en twee grote ballen aan weerszijden om het spel met de palm van de hand te besturen. Dat was Pong, en vanaf dat moment was ik betoverd.”


De magie van gamen heeft zich de laatste jaren doorontwikkeld naarmate de werelden fantasierijker en de uitdagingen groter werden. “Ik ben ook fan van comics, om dan zulke verhalen vertaald te zien worden naar videogames waarbij je zelf de controle hebt, is voor mij een van de meest magische momenten die ik kan bedenken.”


Van hiphop naar games

Nu zijn games niet de enige passie van Richard. Begin jaren 90 timmerde hij als rapper onder de naam Skate the Great aan de weg. Nummers opnemen, optreden, naam maken. Tot hij in Amsterdam in contact kwam met Kees de Koning, oprichter van hiphoplabel Top Notch. Ze werden vrienden, speelden samen games. 


De Koning vroeg hem om artikelen te schrijven voor Power Unlimited, een magazine voor gamers dat nog steeds bestaat. Andere Amsterdamse vrienden van Richard, ook gameliefhebbers uit de hiphopwereld, startten wat later Gamekings. Kon hij dat misschien presenteren? “Ik had al podiumervaring en de passie voor games, dus het was niet meer dan logisch dat ik een van de presentatoren van Gamekings werd.”


Biedt iets extra’s

Zijn voorkeur ontwikkelt zich met de tijd. “Twintig jaar geleden speelde ik vooral voetbalgames. Later werden dat meer de action role playing games, werelden waarin je een karakter kunt uitbreiden en andere personages ontmoet. Er was ook een fase waarin ik multiplayer shooters heb gespeeld.”


Wel is hij veeleisend. Hij speelt elke week zo’n twee tot drie nieuwe games. “Ik wil meer uit games halen dan de gemiddelde persoon. Wil je me een game inzuigen, dan zal je me iets extra’s moeten bieden, een ervaring die ik niet snel vergeet. Het Japanse FromSoftware biedt dat. De Dark Souls-trilogie en Bloodborne zijn games met een extreem hoge moeilijkheidsgraad. Ze drijven je tot het uiterste – en soms tot waanzin. Het is zwembandjes eraf en, hop, het diepe in. En dan geeft het zoveel voldoening als je na uren proberen en zweten de tegenstander hebt verslagen.”


Zijn favoriete console is nu de PlayStation 4, omdat het de volgens hem betere games heeft. Voor zolang dat duurt. “Ik denk dat consoles naar de achtergrond zullen verdwijnen en we net als bij Netflix op tv gebruik zullen gaan maken van gaming diensten. Google Stadia zal dit jaar gelanceerd worden. Microsoft en Sony zullen daar ook iets tegenover moeten stellen.” Never a dull moment dus. “Om de zoveel jaar wordt een nieuw genre gecreëerd. Nu zijn het de battle royale games als Fortnite. Zo zal er altijd ruimte zijn voor nieuwe games.”


Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles