European Media Partner

‘Zelfs als het regent kun je het binnen gezellig maken’

Het wonen een stukje mooier maken. Dat is waar Wolterinck voor staat. In de ingerichte stijlkamers en tuin komt de levendige wereld van het bedrijf tot zijn kracht.

Showroom

“Het ontwerp voor het Wolterinck gebouw is eigenlijk ontstaan vanuit mijn grote passie voor panden uit de jaren 20”, vertelt Marcel Wolterinck, eigenaar en creative director van ontwerpbureau Wolterinck. In het pand is een showroom te zien met volledig ingerichte stijlkamers. “Het voornaamste doel in deze showroom is om een realistische sfeer te creëren”, legt Marcel uit. “De keuken in de showroom is dus daadwerkelijk een plek waar wordt gekookt. Ditzelfde geldt voor de badkamer, die ook echt wordt gebruikt.” 

Eigenlijk alles wat je thuis hebt is ook in de showroom van Wolterinck te vinden. “Het grappige is dat veel mensen die de showroom bezoeken zich afvragen of ik er ook echt woon”, vertelt Marcel. “Dit is precies het doel geweest, ik wilde een pand bouwen dat losstond van mijn privésituatie, maar waar mensen toch het persoonlijke gevoel konden ervaren wat ik mee wil geven aan het interieur. Zo geef je mensen een kijkje in de sfeer van het bedrijf en dat vind ik heel leuk.”

In de showroom is ook een hoge kastenwand te zien, gaat Marcel verder. “De kast is eigenlijk een heel uitgebreid ontwerp. Je kunt er namelijk van alles in kwijt, zoals boeken, beelden en andere vormen van kunst. De kast kan op deze manier volledig worden ingevuld naar eigen wens.” Naast de eigen invulling maakt de hoogte de kast ook bijzonder. Marcel: “Ik vind het belangrijk om de ruimte optimaal te benutten, daarom is de kastenwand ruim 5,5 meter hoog.” 


Ontwerpen

De inspiratie voor zijn projecten haalt Marcel niet alleen uit Nederland. “Ik ga graag naar Italië om platen natuursteen voor op de vloer of muur uit te zoeken die ik geschikt vind voor een bepaalde ruimte.” De passie voor ontwerpen heeft Marcel dan ook niet zomaar ontwikkeld. “Sinds vijf jaar maak ik ook mijn eigen bronzen sculpturen voor in de tuin, dit is een van mijn grootste hobby’s”, legt Marcel uit. “Ik neem deze passie dan ook mee in het bedrijf. De sculpturen die ik gemaakt heb staan in onze showroom. Als mensen die beelden in hun huis willen zien, nemen wij ze mee als we de meubels leveren. Zo kan de klant zien of ze het beeld thuis vinden passen.”


Wensen van de klant

Voordat wij een huis gaan designen, is het allereerst belangrijk om van de opdrachtgever duidelijk te krijgen hoe hij wil wonen, aldus Marcel. “In mijn twee recent uitgebrachte boeken staan 35 uitgebreide projecten. Ik vind het bijvoorbeeld prettig als mensen deze boeken doornemen en aangeven wat ze wel en niet mooi vinden. Dit is voor ons een goede handleiding en een goed uitgangspunt om het ontwerp te starten.” 

Een ontwikkeling die zich de laatste jaren heeft afgespeeld is het feit dat steeds minder mensen een eetkamer belangrijk vinden in het ontwerp van het huis. Marcel: “Een eetkamer is echt iets van vroeger. Tegenwoordig is de keuken de belangrijkste plek in het huis, het leven speelt zich daar echt af. Het is een plek waar wordt gekookt, gewerkt, een glaasje wijn wordt gedronken en waar vrienden of familie worden ontvangen. Het is een echte gezelligheidskamer geworden. Verder is de functie van de keuken tegenwoordig niet meer alleen voor binnenshuis. Ook buiten creëren mensen nu een plek die gelijk staat aan een keuken. Denk aan een overdekt terras of een Big Green Egg. Ik heb een grote passie voor koken en wordt hier dus heel blij van.” 

Als we kijken naar de badkamer dan ligt dat een beetje hetzelfde als bij de keuken, gaat Marcel verder. “De badkamer is tegenwoordig niet meer een plek om alleen te douchen. Het is een plek geworden waar je bijvoorbeeld een boek kunt lezen of kunst op kunt hangen. Het is een ingerichte ruimte waar je graag tijd spendeert. Je begint in deze ruimte tenslotte niet alleen je dag, maar je eindigt hem er ook. Qua design voor de badkamer is de natuur voor mij de belangrijkste inspiratiebron. Ik werk bijvoorbeeld graag met marmer, maar ook met daglicht. In veel van mijn ontwerpen komt er via dakramen licht in het huis. Ik vind het contact met de natuur heel belangrijk, want zelfs als het regent kun je het binnen gezellig maken.” 

Delen

Journalist

Roos Breed

Related articles