European Media Partner

Yoga is meer dan een sport

We rennen in onze drukke levens de hele dag van hot naar her, maar merken zeker in rumoerige tijden als de huidige steeds vaker hoe belangrijk het is om af en toe eens stil te staan. Yoga is de perfecte manier om dit op een actieve manier te doen.

Meedoen aan een yogales is enorm laagdrempelig, aldus Nicole van der Hulst, eigenaar van www.Yoga-Specials.nl, een webshop voor yogabenodigdheden. “Het enige wat je nodig hebt is een goede mat, dat helpt je enorm bij de focus. Je mat is echt je eigen gebied waar je volledig je eigen ding kunt doen. Een yogales kan soms enorm populair zijn en helemaal vol zitten, maar zodra de les daadwerkelijk start vallen alle mensen om je heen weg en ben je alleen maar gefocust op je eigen bewegingen, de mat vormt dan echt een eilandje. Ook kan een mat helpen met je grip, zodat je handen niet wegglijden tijdens de les.


Zoeken naar rust

Power yoga, Ashtanga yoga en Vinyasa yoga zijn allemaal populaire vormen van yoga waarbij je je lichaam echt kunt trainen, maar volgens Nicole is de meest populaire vorm toch wel de Yin yoga. “Dat is wel bijzonder om te zien, heel veel jonge mensen gaan juist voor de rustigere Yin yoga, terwijl je zou verwachten dat zij echt sporten om hun lichaam te trainen. Bij yoga ligt dat net even anders. De aantrekkingskracht van Yin yoga is namelijk dat je juist even helemaal niks hoeft. Je mag natuurlijk je grenzen opzoeken, maar je wordt niet gepusht om ze over te gaan. Je hoeft niet te presteren en dat is in onze huidige maatschappij een verademing.”


Zeker in de huidige crisistijd kan die rust enorm belangrijk zijn, maar een lesje volgen in de yoga studio zit er nu natuurlijk niet in. “Gelukkig zijn veel studio’s enorm inventief”, vertelt Nicole. “Ze bieden allerlei online lessen en livestreams aan zodat je ook vanuit huis je geliefde yogalesje kan volgen. Het is alleen wel makkelijker om af te haken of net die ene houding over te slaan die je lastig vindt, terwijl je die misschien juist wel nodig hebt. Je bent dus meer op je eigen wilskracht aangewezen.”


Lifestyle

Yoga is natuurlijk veel meer dan alleen een sport, vertelt Nicole. “De hele yoga wereld draait om ‘bewustzijn’. Bewust van hoe je zelf in het leven staat en hoe je de wereld behandelt. Dat kan je zover doorvoeren als je zelf wilt, maar je merkt het bijvoorbeeld ook in de kleding en de materialen. Blokken, meditatiekussens, matten en zelfs de leggings zijn vaak gemaakt van gerecyclede en duurzame materialen. Het gaat veel verder dan de sport, maar ook dat hoeft niet. Die ongedwongenheid is precies wat yoga zo leuk en populair maakt. Het is allemaal gebaseerd op wat er bij je past. Er is geen goed of fout, zolang je je grenzen in de gaten houdt en respecteert.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles