European Media Partner

“Yoga is de weg naar een hoger bewustzijn”

Je matje uitrollen, spieren oprekken en houdingen uitvoeren waarbij je hoofd volledig tot rust komt is vaste prik voor 400.000 mensen die maandelijks aan yoga doen in Nederland. Yoga, ruim vijfduizend jaar geleden ontstaan in India, is in Nederland tegenwoordig mainstream. Want in een moderne tijd vol maatschappelijke druk, haast en burn-outs zijn mensen op zoek naar manieren om grenzen te stellen en hun geest en lichaam tot rust te brengen. 

“Ik startte zelf met yoga toen het nog in een zweverige hoek zat, mannen waren er amper te vinden die vonden het al snel te theemutserig. Ik had een carrière als professioneel danseres en was understudy van Chantal Janzen in Saturday Night Fever. Toen ik zes weken tijd over had tussen de musical Chicago en Saturday Night Fever ben ik op de bonnefooi naar India vertrokken om iets nieuws uit te proberen. Ik volgde daar een detox programma en bij het yoga onderdeel kreeg ik letterlijk een ‘aha moment’. Elke vezel in mijn lichaam gaf aan: dit wil je vanaf nu gaan doen en delen met zoveel mogelijk mensen. Ik had mijn persoonlijke missie gevonden”, vertelt Myrna van Kemenade.


In eerste instantie denken de meeste mensen dat je vooral leniger wordt door yoga omdat je verschillende bewegingen uitvoert. “De meeste komen inderdaad onze yogastudio binnen met de wens soepeler en leniger te worden. Toch is dat slechts een beginpunt. De houdingen die je uitvoert zijn een middel en geen doel. Door de juiste ademhaling breng je je bloeddruk naar beneden waardoor je hartslag rustiger wordt, je krijgt een soepeler en sterker lichaam met minder kwalen maar je krijgt ook zelfvertrouwen en meer energie. Ook juiste voeding hoort daarbij. Gaandeweg kom je erachter dat je yoga kan integreren in je dagelijks leven en dat je blik wordt verruimd in alle facetten over hoe je in het leven staat.”


In yoga studio Yogadreams van Van Kemenade zijn er alleen al achttien verschillende yoga stijlen te volgen. “Ik ben ervan overtuigd dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Iedereen heeft iets anders nodig, haal daarom de kennis uit verschillende yogastijlen die bij jou passen en die je zelf gemakkelijk kunt toepassen. Het is niet meer alleen voor een klein elite groepje beschikbaar. Een praktische tip die je bijvoorbeeld makkelijk kan uitoefenen en waar je ook geen mat voor nodig hebt; plaats je handen op je onderbuik onder je navel, dat is een seintje voor het brein dat je aandacht daar naartoe gaat, en adem in een langzaam tempo daar naartoe. Het is een simpele manier om je aandacht meer in je lichaam te krijgen en de dag rustig te beginnen. Maar het js ook effectief aan het einde van de dag, je gaat meteen drie tandjes naar beneden qua energie en je sluit de dag weer rustig af.”

Delen

Journalist

Related articles