European Media Partner

Yoga around the world

Al jaren is yoga populair. Voor jong of oud, yoga is geschikt voor iedereen en bestaat al duizenden jaren. Oorspronkelijk komt deze sport uit India en het is ontstaan vanuit het Hindoeïsme. In het Sanskriet betekent yoga samenbrengen of verbinden en het was vooral bedoeld om lichaam en geest met elkaar te verbinden en in balans te brengen, waarbij er een grote rol was weggelegd voor filosofie en spiritualiteit. Pas in de 20ste eeuw nam yoga populaire vormen aan en begonnen veel mensen yoga te beoefenen voor de ontspanning. 

Uit onderzoek van Yoga magazine uit 2016 bleek dat toen ongeveer 1,6 miljoen Nederlanders weleens aan yoga deden, iets meer dan de helft deed dit thuis. Yoga is mainstream geworden, aldus Anne Bjørndal, voorzitter van de Vereniging Yogadochten Nederland. “Het is veel meer geaccepteerd en daarom word je niet meer zo raar aangekeken, al hoor ik hier en daar nog weleens het vooroordeel dat het zweverig zou zijn.”


Yoga kent vele vormen en stijlen. Momenteel zijn Meditatie/Mindfulness yoga, Hatha yoga, Vinyasa yoga, Bikram en Hot yoga hot. Mindfulness yoga is een vorm van yoga die fysiek minder belastend is en meer gericht is op een moderne vorm van mediatie. Ashtanga yoga is het dynamisch uitvoeren van een serie vaste oefeningen. Deze houdingen worden vloeiend aan elkaar verbonden door een combinatie van adem en beweging (vinyasa’s). Doordat er geen pauzes zijn tussen de houdingen, ontstaat er een soort ‘flow’. De meest intense vormen van yoga zijn Bikram en Hot yoga. De ruimte waarin dit wordt uitgeoefend is minimaal 40 graden en deze lessen duren ook langer dan gemiddeld, zo’n negentig minuten.  


Vroeger waren het oudere mensen die aan yoga deden vanwege fysieke of mentale klachten. Volgens Anne Bjørndal zijn het tegenwoordig de jonge mensen die op zoek zijn naar een rustpunt in hun hectische leven. Zeker de millenials, die altijd aan moeten staan en vaak tien ballen in de lucht moeten houden. Telefoons die altijd afgaan of oplichten door advertenties en berichtjes. We krijgen meer prikkels dan ooit. Yogalessen volgen, of nog beter een yoga retreat in het buitenland kan helpen om afstand te nemen van alle prikkels van ons dagelijkse leven. Je bent volledig op jezelf gefocust en hebt de tijd om aan jezelf te werken. 


Vijf bestemmingen om inspiratie op te doen voor een yoga retreat: 


1. India, Goa

India is het yoga land bij uitstek. Het heeft de lange traditie van yoga in stand gehouden. De sport is dan ook een groot onderdeel van de cultuur geworden. Goa, gelegen aan de westkust, in de regio Konkan, is met zijn witte zandstranden en ongerepte natuur de ideale locatie om yoga en meditatie te beoefenen. 


2. Costa Rica 

Costa Rica staat bekend om zijn prachtige en groene natuur. Ook scoort het hoog op de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Niet voor niets is het motto van Costa Rica “Pura Vida”, het pure leven is dan ook veelvuldig terug te vinden. Yoga met zicht op de zee of de natuur in combinatie met de fijne energie die er overal voelbaar is maakt Costa Rica de perfecte bestemming voor een yoga retreat. 


3. Thailand, Koh Samui

Vandaag de dag verdient het eiland zijn grootste bron van inkomsten met toerisme, maar gelukkig zijn er nog een aantal rustige plekjes op het eiland Koh Samui waar je kunt genieten. Ook al zijn de massages een groot onderdeel van de Thaise cultuur, ook yoga is hier diep doorgedrongen. Yoga, holistische geneeskunde, Ayurveda therapieën, wellness, meditatie en religie het is hier allemaal te vinden in speciaal ontwikkelde programma’s verschillende resorts die yoga retreats aanbieden. 


4. Indonesië, Bali

Het Indonesische eiland Bali is wereldwijd bekend als een zeer toeristische bestemming. Het is de ideale plek om nachtenlang te feesten, maar ook om de rust op te zoeken. Ubud is het spirituele centrum van Bali en is ook wel bekend van het boek Eat, Pray, Love. In de buurt van Ubud zijn veel verschillende opties voor een retreat mogelijk, zoals een sportieve combinatie van yoga, surfen en suppen of ga voor de rustigere variant waar gezondheid, yoga en meditatie centraal staan. 


5. Spanje, Ibiza

Wat dichter bij huis ligt Ibiza. In de zomer wordt het eiland overspoeld met rijke voetballers en bekende sterren. Toch komen niet alleen de feestgangers naar Ibiza voor de vele clubs die er te bezoeken zijn. Ook natuurliefhebbers, soulseekers, bohemians en yogi’s kunnen hier aan hun trekken komen. Voor de westkust van Ibiza ligt het onbewoonde rotseiland Es Vedra. Er gaan vele verhalen en mythes de ronde over het rotseiland. Eén ding is zeker, er hangt een magische sfeer wanneer je vanaf het viewpoint vlakbij Sa Pedrera Es Vedra bewondert. Een perfecte plek voor een yogales.  

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles