European Media Partner
Xelly Cabau FASHION

Xelly Cabau: 'Happy girls are the prettiest'

‘Happy girls are the prettiest’ zegt ze altijd. En als Xelly Cabau er verzorgd uit ziet, dan is ze happy. Maar de make-up biedt daarbij slechts een helpende hand. “Het begint binnenin.”

‘Als ik alles zou kunnen eten als ik elke dag zou sporten, dan zou ik dat doen’

Zonder make-up de deur uitgaan? Jawel. Dat doet ze absoluut. Als ze ’s morgens vroeg de deur uitgaat en geen tijd heeft bijvoorbeeld, of als ze ’s avonds nog even naar de supermarkt loopt. Maar op andere momenten… “Gaat de bronzer meestal wel mee. Het frist mijn gezicht altijd gelijk op als ik het een kleurtje kan geven.” En als het even kan, loopt Xelly Cabau er verzorgd bij. En dat is ook niet zo gek, als je de make-up verzorgt van menig BN’er en een eigen YouTube-kanaal en twee boeken op je naam hebt waarin je advies geeft over uiterlijke verzorging. Maar toch is dat niet de belangrijkste reden. Cabau voelt zich er simpelweg prettig bij. “Er mooi uitzien is in die zin belangrijk dat ik me lekker voel als ik er verzorgd uit zie. En daar gaat het om. Dat kan bij de een geen make-up betekenen en bij de ander heel veel. Hangt ook van het moment af. Op een feestje voel ik me lekker als ik heb uitgepakt. Ik draag vaak stoere kleding en dat combineer ik dan met een felrode lip om me vrouwelijk te voelen. Heerlijk.”


Ben je weleens onzeker over je uiterlijk? 

“Natuurlijk heb ik onzekerheden, wie niet? Ik vind het belangrijk dat alle vrouwen zich beseffen dat iedereen, zelfs de grootste topmodellen, iets te klagen heeft. Bij mij zit dat vooral in mijn bovenbenen, cellulitis dus. Ik vind het vervelend als het richting de zomer warm wordt en ik niet genoeg heb getraind. Maar ik ga dan wel gewoon zwemmen in bikini, en daar gaat het om: wees blij met jezelf.”


Hoe belangrijk is fit zijn voor jou?

“Ik vind het wel belangrijk, maar ik hoef niet de perfect body. Qua sporten is het voor mij vaak alles of niets. Als ik een doel heb, ga ik er helemaal voor, vaak net een tandje te hard. Dat kom ik in een ritme van heel veel sporten, maar als ik daar dan eenmaal uit ben, dan kom ik er weer moeilijk in. Ik probeer wel regelmaat te krijgen, en dat lukt steeds beter. Maar sporten is niet mijn probleem qua fitheid.”


Wat dan wel?

“Eten. Als ik alles zou kunnen eten als ik elke dag zou sporten, dan zou ik dat doen. Ik hou van gezond eten, en dat doe ik ook, maar ’s avonds op de bank hou ik ook van snaaien. Snoepen is lekker. En dat doe ik ook gewoon. Het draait allemaal om balans.”


Dus geen speciaal dieet voor jou?

“Nee. Ik heb dat weleens gedaan, mocht ik geen koolhydraten meer, maar daar werd ik zo chagrijnig van. Dan appte ik een foto van de menukaart naar mijn personal trainer met de vraag: ‘Ok, wat mag ik dan wel?’. Het werd een obsessie. Op een gegeven moment ging ik brood zien als warme gebakjes. Ik verheerlijkte het. Het ging te ver. En het grappige is: ik deed het om er goed uit te zien op vakantie, maar toen ik daar eenmaal was, kon ik er niet van genieten. Op de eerste dag gingen we naar mijn favoriete restaurant om risotto te eten en toen kreeg ik een ontzettend opgeblazen gevoel in mijn buik. Mijn lichaam was het niet meer gewend. Nee, zo’n dieet, dat ga ik nooit meer doen.”


Een gezonde geest is de basis van er mooi uitzien. Eens?

“Helemaal. ‘Happy girls are the prettiest’, zeg ik altijd. En ik denk oprecht dat als een vrouw lekker in haar vel zit, dat ze er mooier uit ziet. Dan straalt ze, en dat is precies wat je met make-up niet voor elkaar krijgt. Een vrouw moet zich eerst mooi en goed voelen, en dan kan je dat met make-up accentueren, versterken. Op die manier kan make-up wel bijdragen aan je beter voelen, aan beter voor de dag komen. Maar het begint binnenin.”


Hoe bereik jij mentale gezondheid?

“Ik ben heel erg een familie- en vriendenmens, dat is de belangrijkste basis voor mij om goed in mijn vel te zitten. Daaraan gekoppeld is een goede werk-privé balans dus erg belangrijk voor me. Gelukkig werk ik samen met mijn verloofde, dat is heel fijn. Daarnaast heb ik een aantal lessen mindfulness gedaan. Nu weet ik dat dit heel zweverig klinkt, maar dat is het helemaal niet. Door ademhalingsoefeningen ben je echt in het hier en nu.”


Vind je dat je een rolmodel moet zijn voor je fans? 

“Ja, dat denk ik wel, zeker op mijn YouTube-kanaal. Daar zie je dat meiden echt bezig zijn met wat ik post. Daar ben ik bewust mee bezig.”


Hoe?

“Dat uit zich vooral in de merken waarmee ik samenwerk. Dat doe ik alleen als ik er écht achter sta. Je zal mij dus nooit iets zien drinken dat ik normaal gesproken niet drink. Je moet eerlijk zijn tegenover je fans, je volgers. Ik geef in mijn video’s ook mee dat je jezelf moet zijn. Er zijn zoveel beauty-video’s waarin laag over laag over laag over laag make-up wordt aangebracht. Dat is voor een fotoshoot prima, en als je het leuk vindt om te doen, is het ook goed, maar het moet niet de norm zijn voor een dagelijkse look. Ik wil niet dat mijn volgers make-up gebruiken om erbij te horen. En al helemaal niet omdat ze zichzelf anders niet mooi genoeg vinden.”


Wat wil je jouw fans nog meer meegeven?

“Kijk goed naar jezelf in de spiegel: wie ben jij nou? Veel mensen kijken op Instagram naar anderen en vergeten zichzelf. Neem de tijd om jezelf te bekijken en wees blij met wat je ziet. Own it. Als je zelfverzekerd bent over jezelf, dan ben je al een heel eind. En tenslotte: modellen volgen op Instagram is leuk, en misschien kijk je tegen ze op, maar dat is niet jouw wereld. Wiens wereld is dat nou wel? Volg ook wat mensen die in jouw situatie zitten, voor de realiteitscheck.”

Feit

Xelly Cabau is visagist van de sterren. Voor Kerst adviseert ze om uit te pakken. “Een goede periode om echt even je best te doen.” Leef je uit, want daarna volgt volgens de YouTuber de contratrend no make-up make-up. “Na de feestdagen gaan mensen heel naturel, echt terug naar de basis. Maar dan wel gecombineerd met een lekker kleurtje op de lippen.” 

Delen

Journalist

Jerry Huinder

Related articles