European Media Partner

Woningisolatie nu extra gunstig

Als je jouw woning wilt verduurzamen, kan isoleren een interessante optie zijn. De voordelen zijn hoog, de kosten relatief laag. En je kunt nu zelfs subsidie aanvragen.

Het isoleren van je woning is een belangrijke stap richting een duurzaam gebouwde omgeving. Een groot voordeel is dat door goede isolatie minder energie nodig is, wat scheelt in de energiekosten. Ook niet onbelangrijk: het wooncomfort stijgt en het binnenklimaat wordt gezonder. “Iedereen zou op z’n minst eens de verschillende opties moeten bekijken”, aldus Ton Willemsen, oprichter van isolatiespecialist Tonzon. Er zijn verschillende mogelijkheden die los van elkaar uitgevoerd kunnen worden: het isoleren van de gevel, vloer, spouwmuur of dak, of het nemen van dubbel glas. “Het mooiste zou zijn om alles te combineren.” 


Stappenplan

Ontbreekt die mogelijkheid? Begin dan bij de vloer. “Als je praat over energiebesparing én comfort én gezondheid, dan moet je eerst de woning loskoppelen van de koude, vochtige grond onder het huis. Een veelgemaakte fout is dat mensen beginnen met isolerend glas. Hiermee verschuif je het probleem echter alleen maar. Het vocht dat eerst op het enkel glas zat, verplaatst naar de koude vloer. Dat verhoogt daar de vochtigheid en dat kan resulteren in schimmelvorming en huisstofmijt.” Stap één is dus de vloer. En dan? “De woonkamer, de gevel, is dan de meest logische vervolgstap. Denk daarbij aan isolerend glas of muurisolatie bij een hoekwoning.” Tot slot kan het dak worden aangepakt. “Dit is echter alleen zinvol wanneer daar ook echt geleefd wordt. Als je een vliering hebt boven een onverwarmde slaapverdieping, win je daar niet zoveel mee.”


Wat gaat dat kosten?

De kosten vormen volgens Ton vaak een onterechte drempel om de woning te isoleren. “Vooral die eerste stap is lager dan men denkt.” Daarnaast kunnen huiseigenaren sinds kort rekenen op subsidie; tot en met 31 december 2020 kan Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) aangevraagd worden. De rijksoverheid betaalt zo'n twintig procent van het totaalbedrag, met een maximum van 10.000 euro. “Je hebt er wel pas recht op als je minstens twee isolatiemaatregelen neemt. Ik vraag me wel af of er genoeg geld in de pot zit. Want als er evenveel aanvragen zijn als de vorige keer, kunnen er maar zo’n veertig duizend woningen voor in aanmerking komen. Wacht dus niet te lang met aanvragen. En neem de vloer dan vooral als één van de twee maatregelen mee!”

Feit

Isolatie van de spouwmuren van een hoekwoning kost ongeveer € 2.000,-. De jaarlijkse besparing op de energierekening is dan €550,-. (Bron: Rijksoverheid)

Delen

Journalist

Related articles