European Media Partner

Wildlife toerisme? Niet op deze manier

Dieren kijken op vakantie is natuurlijk hartstikke leuk, maar op veel plekken wordt niet op de juiste manier met de dieren omgegaan. Waar moet je op letten als je niet alleen jezelf, maar ook de dieren, een leuke tijd gunt?

Ga voor wild
Het belangrijkste is misschien wel om dieren te observeren in hun natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld op safari, bij een wandeling door de jungle of tijdens een boottocht. De dieren die je tijdens zo’n tocht om je heen ziet leven daadwerkelijk in het wild en kunnen hier volledig hun eigen gang gaan.

Ook kan je een bezoek brengen aan een opvang voor wilde dieren die niet meer in het wild kunnen (over)leven. Zeker als deze opvangen als doel hebben om de dieren later weer in het wild uit te zetten kan je er vaak zeker van zijn dat de dieren op de juiste manier behandeld worden. Laat je van tevoren goed informeren hoe het eraan toegaat in zo’n opvang. Als je de dieren die er rondlopen kunt aaien of met wilde katten zoals tijgers op de foto kan is er vaak iets niet in de haak. Deze dieren worden vaak gedrogeerd of vastgeketend aan korte kettingen waardoor ze de toeristen geen pijn kunnen doen.

Entertainment?
We kennen allemaal de foto’s van toeristen die op vakantie een ritje maken op de rug van een olifant. Dit ziet er allemaal heel onschuldig uit, zo’n olifant is immers ontzettend sterk, maar de rug van een olifant is niet gebouwd voor het dragen van het gewicht van een bankje met passagiers. De meeste olifanten die dit moeten ondergaan kunnen na een tijdje helemaal niet meer lopen omdat hun rug zo beschadigd is. Ook worden deze olifanten vaak mishandeld en vastgeketend om te zorgen dat ze mak met hun trainers meelopen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor dansende beren en het zwemmen met dolfijnen. Als je een mooie show wilt zien zonder bij te dragen aan dierenleed kan je dit soort dierenattracties dus beter overslaan.

Rust en comfort
Let bij het bezoeken van een reservaat ook goed op de omgeving. Zijn er genoeg rustplekken, zijn de verblijven groot genoeg, kunnen de dieren zich terugtrekken van de mensenmassa en is er voldoende beschutting? Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is zit je goed en heb je waarschijnlijk een reservaat gevonden waar de dieren goed verzorgd worden. Ook grote menigten en harde, onnatuurlijke geluiden kunnen veel stress bij dieren veroorzaken, dus ook plekken waar het onnodig druk is kan je beter vermijden als je het beste met de dieren voor hebt. Kijk op websites als Tripadvisor om een goede indruk van het park te krijgen, dan weet je zeker dat je niet bijdraagt aan het leed van wilde dieren. 

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles