European Media Partner

‘Wijn blijft zich altijd ontwikkelen, dus je raakt nooit uitgeproefd’

Binnenkort wordt het buitenzitseizoen officieel geopend. De temperaturen lopen op, we kunnen lekker in de tuin of op het balkon gaan zitten en hopelijk zelfs op de terrassen. En daar horen natuurlijk goede wijnen bij.

Zo’n twintig jaar geleden ontmoetten tv-presentatrice Astrid Joosten en sommelier en horecaondernemer Thérèse Boer elkaar in het restaurant van Thérèse en haar man Jonnie, De Librije. “Ik had genoten van het heerlijke eten, maar ook van de fantastische wijnen. De combinaties waren fantastisch en het waren allemaal wijnen waar ik nog nooit van gehoord had. Na het eten werden we uitgenodigd in de keuken en praatten Thérèse en ik tot diep in de nacht over wijn. Zelf was ik altijd al geïnteresseerd in wijn, ik had ook al een wijncursus gedaan, maar de liefde werd door mijn vriendschap met Thérèse nog verder aangewakkerd. Zij heeft mij er toe aangezet om vinoloog te worden.” Uit die vriendschap volgden twee toegankelijke boeken over wijn en een eigen wijnmerk, Astrid & Thérèse.


Wijn leeft

Ook Thérèse was altijd al veel met wijn bezig. “Ik heb natuurlijk de hotelschool gedaan, ben vinoloog geworden en liep stage bij verschillende hotels en restaurants waar ik me bezighield met wijn. Toen Jonnie en ik De Librije overnamen dacht ik: ‘Als mijn man zulke fantastische gerechten gaat serveren, dan moet ik daar ook de juiste wijnen bij kunnen schenken’. Toen ben ik ook mijn Wijnmeester-diploma gaan halen.”


Maar wat is het nou dat wijn zo bijzonder maakt? “Een wijn leeft”, vertelt Thérèse. “Wijn blijft zich altijd ontwikkelen, dus je raakt nooit uitgeproefd. Elke wijn heeft zijn eigen persoonlijkheid. Een sauvignon druif kan elke keer weer anders smaken, dus het is telkens een verrassing.” Dat komt omdat het een natuurproduct is, vult Astrid aan. “Elke oogst is anders. Was het een koude of een warme zomer? Komt de druif uit Frankrijk of uit Nieuw-Zeeland? Dat is allemaal van invloed op het product. Het is daarom ook elk jaar weer spannend hoe de wijn dat jaar gaat smaken.”


Proeven, proeven, proeven

Om tot de juiste smaken te komen is het vooral belangrijk om te blijven proeven. “Er zijn wijnen die gemaakt zijn van één druivenras, maar je hebt ook blends van verschillende rassen”, legt Astrid uit. “Wij werken samen met vaste wijnboeren en maken samen met hen de blends om te kijken wat de mooiste smaak oplevert. Die samenwerking met de boeren en het vakmanschap is heel mooi.”


De kwaliteit is het allerbelangrijkste, stelt Thérèse. “Als we bijvoorbeeld een Oostenrijke Grüner Veltliner proberen zijn we echt op zoek naar de juiste smaken. Als we het allebei lekker vinden, dan pas gaan we ervoor. Want wijn moet vooral ook lekker zijn.”


Aan de prijs?

Zeker niet! Een lekkere wijn hoeft helemaal niet zo duur te zijn. “Wijn had tot een paar jaar terug een snobistisch karakter”, vertelt Thérèse. “Maar wijn is gewoon lekker en daar moet je van genieten. Astrid: “Een wijn van 30 euro is vaak wel goed, maar het is juist de kunst om een goede betaalbare wijn te vinden. Voordat er wijn in de fles zit ben je al gauw drie euro kwijt aan de fles zelf, verpakking, transport, accijnzen, handelsmarge etcetera. In die fles van 3,99 van de supermarkt zit dus maar voor 99 cent aan wijn, dat wil je niet. Maar een fles wijn van rond de 7 euro kan al heel goed zijn. Dus genieten van wijn hoeft zeker geen dure aangelegenheid te zijn.”


3X Voorjaarswijnen volgens Astrid en Thérese

Wit

“De chardonnay van Villa Blanche, van twee wijnmakers uit Zuid-Frankrijk, wint al jaren alle prijzen, maar ook hun andere witte wijnen zijn fantastisch. Zeker in het voorjaar!”


Rosé

“We gaan natuurlijk starten met het roséseizoen. Veel mensen vinden dat heel lekker, maar zien het niet als een serieuze wijn. En dat is zonde. Een goede rosé is fruitig, rond en goed gemaakt en is niet alleen een plezier op het terras, maar ook bij de maaltijd.”


Bubbels

“Een goed gekoelde Cava is heerlijk als het weer mooi weer wordt. En daarnaast hopen we natuurlijk dat de lockdown snel af zal lopen. Dat is sowieso een bubbeltje waard!”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles