European Media Partner

Wellness onmisbaar in drukke levensstijl Nederlander

Met de toenemende hectiek in ons dagelijks leven stijgt ook de behoefte aan ontspanning. Zo blijkt uit onderzoek van ABN Amro dat Nederlanders de afgelopen jaren massaal naar sauna’s trokken om te ontsnappen aan de hedendaagse drukte. 

In 2016 werden in Nederland zo’n zestien miljoen saunabezoekers geregistreerd: een stijging van 42% procent binnen zes jaar. Vooral Nederlanders die eerder geen sauna’s bezochten, kiezen steeds vaker voor ontspanning in de sauna. In 2016-2017 bezocht dan ook één op de tien Nederlanders minimaal één keer per jaar de sauna.


Volgens het onderzoek van ABN Amro is het toenemende aantal saunabezoeken vermoedelijk te danken aan de stress die de digitalisering met zich meebrengt. De leeftijdsgroep 15 tot 49 jaar, waarin de stijging te zien is, is dan ook de groep met de meest drukke levensstijl. Door hun dichtgespijkerde schema’s met eindeloze takenlijsten en het continu bereikbaar moeten zijn, is de sauna bij uitstek geschikt om makkelijk en snel aan die hectiek te ontsnappen. In de afgelopen negen jaar zijn er dan ook zo’n dertig sauna’s bijgekomen, waardoor de consument meer keus heeft en nog makkelijker en sneller naar de sauna kan. Daarnaast is het in sauna’s niet toegestaan om je telefoon mee te nemen, waardoor je goed tot rust kunt komen op een stille, warme plek, waar niemand iets van je vraagt. 


Maar ook de waarde die de Nederlander vandaag de dag hecht aan een gezonde levensstijl speelt een rol in de stijgende populariteit van de sauna’s, vermeldt ABN Amro. De warmte van de sauna zorgt namelijk voor een mooiere huid, door de poriën open te zetten en huidcelvernieuwing te stimuleren. En niets doen, al is het maar voor eventjes, heeft ook positieve effecten op het lichaam. Een lichaam dat af en toe rust heeft, gaat namelijk huidveroudering tegen en rusten heeft een positieve impact op de hersenen omdat het concentratie en creativiteit stimuleert. 

Verder verhelpt een saunabezoek spier- en gewrichtsproblemen en verhoogt het de weerstand. De Finse universiteit van Turku stelde al eens dat een regelmatig bezoek aan de sauna de kans op verkoudheid met dertig procent kan verminderen. Dit komt volgens de universiteit doordat je lichaam beter leert omgaan met temperatuurswisselingen en hiermee een natuurlijke weerstand opbouwt tegen verkoudheden. 


Dat dit bericht van een Finse universiteit komt, is niet heel merkwaardig. De Finnen, het gelukkigste volk ter wereld, zijn vermeend voorstander van de sauna. Waar wij op zaterdag in de drukte onze weekendboodschappen doen, gaan de Finnen massaal naar de sauna. En terwijl wij aansluiten in de rij bij de kassa’s, ontspannen zij in de hitte, om vervolgens af te koelen in ijswater midden in de natuur om relaxed het weekend in te gaan. In Finland vind je dan ook overal sauna’s, zelfs op verscheidene scholen. 


Dat de sauna in Nederland ooit zo’n positie zal bereiken, hoeft zeker niet uitgesloten te worden. Met de continu stijgende bezoekersaantallen en het toenemend aantal sauna voorzieningen in Nederland, bestaat er een kans dat de sauna in de toekomst een vast onderdeel wordt van ons dagelijkse leven. Zeker in combinatie met yoga, fitness en mindfulness faciliteiten ziet ABN Amro een kans voor sauna’s om deze nieuwe doelgroep op lange termijn aan zich binden. 

Delen

Journalist

Esra Buke

Related articles