European Media Partner

Welke wijn drinken we bij mooi weer? (Hint: geen rosé)

Wijn is om van te genieten. Dat doe je optimaal door onder meer de keuze van wat je drinkt af te stemmen op het jaargetijde. Net zoals je dat doet met je garderobe.

In de herfst en winter komen klassieke rode wijnen met veel body en tannine alsmede witte bewaarwijnen met veel hout uitstekend tot hun recht. Maar bij warm weer in de lente en de zomer kunnen we heerlijk genieten van wijnen met een helemaal andere signatuur. Wijnen die perfect passen bij het nieuwe seizoen. Zo gaat wijn drinken echt nooit vervelen. 


Niet alleen maar rosé

Natuurlijk is een welhaast spreekwoordelijk koel glas rosé een uitstekende optie voor zonnig weer. Rosé uit de Provence is klassiek, en dat is een compliment. Maar... er zijn zoveel mooie alternatieven voor rosé. 


Denk dan aan opwekkend frisse witte wijnen. Bijvoorbeeld een Grüner Veltliner uit Oostenrijk of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland van een recente jaargang. Of wat dacht je van wit gemaakt van de edele chardonnaydruif, maar dan wel eentje zonder of met een korte rijping op eikenhouten vaten. Er zijn legio voorbeelden te noemen. Combineer met de gerechten van het seizoen, zoals bijvoorbeeld verse asperges.


Rood in de zomer?

Waar de meeste mensen niet direct aan denken is rode wijn. Ja, echt waar. Geen Grand Cru's uit illustere oude oogstjaren natuurlijk. De rode wijnen, bij voorkeur licht gekoeld, die ons nu oneindig veel plezier bieden zijn jong, elegant en gemakkelijk te drinken. De Crus du Beaujolais (niet te verwarren met de nouveau) gemaakt van de gamaydruif voldoen perfect aan deze criteria. Ook het frisse rode fruit van een jonge Pinot Noir van een cool climate terroir zoals Nieuw-Zeeland. Verder kan ik u van harte aanbevelen een lichte Touraine (Loire) en een Ventoux (Rhône), die een meer dan uitstekende begeleider is van de barbecue, te proberen. En tot slot een rode Siciliaan van de Nero d’Avoladruif, die kan ook best in de zomer. Licht gekoeld zodat de rijpe tonen van kersen en bramen mooi tot zijn recht komen.


A votre santé!


Geen 18, geen alcohol

Delen

Journalist

Ruud Heuvelmans

Related articles