European Media Partner

Weet wat je inneemt

We zijn de afgelopen jaren steeds beter voor ons lichaam gaan zorgen. We eten gezonder, sporten meer en zijn steeds meer bezig met ons mentale en fysieke welzijn. Ook worden we steeds bewuster van de voedingsstoffen die we innemen, en welke vitaminen, mineralen en aminozuren ons lichaam nodig heeft. Maar heb je wel eens over de volgende stoffen nagedacht?

L-arginine

L-arginine is een aminozuur dat het lichaam helpt bij het aanmaken van eiwitten. Je vindt het in voeding, bijvoorbeeld in melkproducten, vlees, gevogelte, vis en noten, maar het zit ook in bepaalde supplementen.


Het lichaam gebruikt L-arginine daarnaast ook om stikstofdioxide aan te maken, een stof die de bloedvaten ontspant. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop in het lichaam gestimuleerd wordt. Sommige onderzoeken tonen dan ook aan dat L-arginine zou kunnen helpen bij verschillende hartproblemen, zoals pijn op de borst, een hoge bloeddruk, kramp in de benen en erectiestoornissen. Ook gebruiken sommige mensen L-arginine om het immuunsysteem een boost te geven en betere resultaten te behalen bij het sporten.


Vitamine B12

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Een tekort kan leiden tot een vorm van bloedarmoede, waarbij je last kan hebben van moeheid, duizeligheid en hartkloppingen. Daarnaast kan een tekort aan vitamine B12 neurologische gevolgen hebben.


Een tekort aan vitamine B12 komt niet vaak voor, omdat het lichaam deze stof kan opslaan en dus een voorraadje heeft. Het is echter wel een vitamine die enkel in dierlijke producten voorkomt. Veganisten doen er dus goed aan om extra vitamine B12 te slikken, omdat zij deze stof niet via hun dieet binnenkrijgen.


Natrium

Veel Nederlanders hebben een overschot aan zout in hun dieet, maar het grootste gedeelte van de problemen die daar bij komen kijken, zijn gelinkt aan het natrium in het zout. Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans, de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Wanneer je te veel natrium binnenkrijgt, kan dit leiden tot een hoge bloeddruk en op termijn verhoogt dat dan weer de kans op hart- en vaatziekten.


In pure voedingsmiddelen zit eigenlijk helemaal niet zo veel zout. De belangrijkste bron van natrium in onze voedingsmiddelen is dan ook het keukenzout dat aan veel producten wordt toegevoegd. Volgens het voedingscentrum wordt zo’n 20% van het zout dat Nederlanders binnenkrijgen zelf toegevoegd. De overige 80%? Die zit in het keukenzout dat door fabrikanten wordt toegevoegd aan brood, vleesproducten, kant-en-klare soepen en sauzen en nog veel meer producten in de supermarkt. Meer dan 80% van de Nederlandse bevolking krijgt dan ook meer zout binnen dan de maximale aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Wil je dit vermijden? Werk dan minder met kant-en-klare producten, maar maak sauzen en kruidenmixen zelf, zonder daar extra zout aan toe te voegen.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles