European Media Partner

Wat staat er op de paastafel van Julius Jaspers?

Ondanks dat hij nooit een koksopleiding heeft gevolgd kookt Julius Jaspers al jaren de sterren van de hemel. Na jaren een vast gezicht bij kookprogramma’s zoals, Topchef en Masterchef, te zijn geweest heeft hij zijn televisiecarrière nu op een lager pitje gezet. 

“Ik raak snel verveeld. Ik ben veel meer een bedenker dan een uitvoerder. Zo vond ik het opzetten van happyhappyjoyjoy superleuk, maar op een dag loopt alles en val je gauw in herhaling. Je volgt veel sneller elke dag een protocol. Dan is het tijd voor iets nieuws. Dat is ook de reden dat ik vorig jaar het happyhappyjoyjoy concept heb verkocht. Ik wil altijd concepten, programma’s, recepten en boeken blijven bedenken.” Gelukkig staat Julius ook nog altijd graag in de keuken.    


Waar komt je passie voor koken vandaan?

“Ik denk door mijn opvoeding. Mijn moeder was culinair journaliste en thuis moest er veel uitgeprobeerd en geproefd worden. Ook als we op reis gingen probeerden we volop te proeven van de keuken van het land dat we bezochten. In de zomers gingen wij vaak naar Spanje met de auto en stopten dan in Frankrijk. Ook gingen we vaak in de herfst of met Pasen nog een keer naar Frankrijk. De Franse keuken had bij ons thuis echt de voorkeur. Maar als we uiteten gingen in Amsterdam dan aten we ook heerlijk Indonesisch en Chinees. Dan wel het echte Chinees, niet de Babi Pangang.” 


Waar ben je op dit moment mee bezig? We zien je niet meer op televisie. 

“Ik heb mijn restaurant carrière en televisiecarrière op een lager pitje gezet, niet echt om een specifieke reden. Ik wilde gewoon weer eens iets anders. Op dit moment ben ik met mijn achttiende kookboek bezig, wat gaat over de basis. Daarnaast onderneem ik veel, zo geef ik kookles en geef ik bedrijven en restaurants advies. Ik vind het fijn om mensen uitleg te geven op productniveau en dat komt ook terug in mijn nieuwe kookboek. Ik heb zelf nooit een koksopleiding gedaan en heb mezelf alles aan moeten leren. Met mijn nieuwe boek probeer ik veel producten ‘los’ te behandelen en mensen zo een ‘basis’ mee te geven. Zo heb ik het over aardbeien, kibbeling, bietjes, bloemkool en koteletten, maar geef ik ook een recept van een klassieke kreeftensoep of aubergine op z’n Koreaans. Dit boek is voor de thuiskok die al iets weet van koken, maar is ook zeer geschikt voor de iets minder gemiddelde kok, die meer wil leren.”  


Wat zijn de trends van 2020 op het gebied van eten?

 “Nummer één is toch echt dat we allemaal van zeven, naar vijf, naar drie keer vlees per week gaan. We gaan echt nog minder vlees eten, dat zien we nu al. Maar men is er nog meer van doordrongen dat minder vlees eten zorgt voor een gezonder lichaam en beter milieu. Nummer twee haakt daar op in. Groenten worden veel en veel belangrijker in de keuken. Ook het veganisme is in opkomst. Veel mensen halen hun eiwitten en proteïne uit zuivel, maar de veganisten moeten die bijvoorbeeld uit kikkererwten halen. Je kan heel veel met groenten en vleesvervangers. Je ziet dat ook op de barbecue. Mensen denken door mijn boek(en) over de barbecue dat ik zeven dagen per week vlees van de barbecue eet. Dat is jammer, want dat is helemaal niet waar. Het is een misvatting dat een barbecue gepaard moet gaan met halve koeien op het vuur. De helft van mijn gerechten in de BBQ bijbel bestaat al uit groenten. Het koken met groenten zal steeds normaler gaan worden.”


Aan welk gerecht moet jij denken als je aan de lente denkt?

“Aan frisse ‘groene’ gerechten. Ik moet dan denken aan salades, asperges, vis en lamsvlees. Ik denk veel minder snel aan zware stoofschotels, maar aan licht verteerbare frisse gerechten. De winter is prima, al vind ik al die regen maar vervelend, maar het heerlijke aan de lente is dat je groenten uit de ‘koude’ grond kunt eten. Het hele jaar door zijn alle groenten verkrijgbaar omdat ze geteeld worden in de kassen, maar groenten vers uit de grond en van het seizoen vind ik heerlijk. Van een framboos uit bijvoorbeeld Columbia word ik niet blij.”


Wat is favoriete paasrecept?

“Ik associeer Pasen met een lunch. Met Pasen wil ik overdag eten en genieten van het opkomende groen in de tuin en hopelijk een lekker zonnetje. Er mag overdag best wel wat zwaarder gegeten worden. Een gestoofd gerecht van bijvoorbeeld lamsvlees met frisse zuren. En dat zeg ik niet omdat ik een stoofbijbel heb geschreven. Maar ook omdat je dit goed kunt voorbereiden en daardoor tijd hebt om de gasten te ontvangen en niet nog eens uren in de keuken hoeft te staan.”


Heb je een aantal tips voor de mensen voor een mooie paastafel?

“Als eerste zou ik aan de gasten vragen of ze alles eten. Het zou lullig zijn als er een nichtje dat al twee jaar geen vlees meer eet een entrecote voorgeschoteld krijgt. Vervolgens zou ik het jezelf niet te ingewikkeld maken. Het gaat om het samenzijn. Dus ga niet te moeilijk doen. Ik zou bijna zeggen KISS (Keep It Simple Stupid). Ten slotte, maak nooit iets voor het eerst. Test het een week van tevoren of maak iets wat je heel goed kan. Mijn buren maakten laatst een rauwe andijviestamppot toen ik bij hen kwam eten. Ik heb zitten smullen. Mensen sloven zich vaak te veel uit, met het risico dat het mislukt.” 


Wat staat er bij jou op de paastafel?

“Eigenlijk ben ik sowieso meer van de Kerst dan het Pasen. Maar dit jaar sta ik eens een keer niet in de keuken. We hebben elk jaar met de familie in Zeeland een Paaslunch alleen dit jaar ga ik naar Maastricht, naar mijn vriend Hans van Wolde. Hij heeft Beluga in Maastricht verkocht en gaat nu Brut 172 openen en ik mag met Pasen komen proefeten. Daar kijk ik erg naar uit.”


Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Haha, je lijkt mijn vrouw wel. Bij mij komt er altijd wel weer iets nieuws. Het is niet alleen noodzakelijk om nog te werken, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, maar ik vind het ook gewoon nog steeds heel erg leuk. Ik heb op dit moment plannen voor boeken en programma’s. Ik verwacht niet direct een terugkeer naar de horeca. De kans dat ik nog zo’n succesformule bedenk als happyhappyjoyjoy is vrij klein. Maar je weet het maar nooit!” 


Feit

Julius Jaspers werd geboren in Ouderkerk aan de Amstel. Van 2010 tot en met 2013 was hij medepresentator, samen met Robert Kranenborg van Topchef. Daarnaast bracht hij in 2002 zijn eerste kookboek uit, Smart Cooking 1, dat in 2003 de Gouden Garde won. Hierna volgden velen kookboeken. Nadat zijn kinderen het huis verlieten hebben Julius en zijn vrouw een jaar lang gedubd om terug te keren naar Amsterdam. Ze hebben toch besloten om in Bussum te blijven. 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles