European Media Partner

Waarom investeren in recreatievastgoed?

Al bijna twee jaar vieren we massaal onze vakantie (meestal) in eigen land. De verre oorden werden ingeruild voor een vakantie in de achtertuin, plaatselijke camping of recreatiepark. Deze omslag heeft voor een grote verandering gezorgd op de markt voor recreatiewoningen.

Stijging

In 2020 zijn er ruim 7300 recreatiewoningen in Nederland verkocht, dat is maar liefst 70 procent meer dan in 2019, meldt www.nvm.nl. De gemiddelde verkoopprijs is, vergeleken met 2019, met 13,6 procent gestegen naar €172.500. Dit is de hoogste stijging sinds 2004. Het beschikbare aanbod recreatiewoningen per 1 januari 2021 bedroeg ongeveer 800 woningen, terwijl dat aantal ten opzichte van begin 2019 nog 1900 was. De invloed van de oververhitte reguliere koopwoningmarkt wordt daarmee ook zichtbaar op de recreatiewoningenmarkt. Geld wegzetten op de spaarrekening levert (bijna) niets meer op en daarom gaat men onder andere opzoek naar alternatieve beleggingsmogelijkheden. Het kopen van een tweede (recreatie) woning lijkt voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief en wordt vaak verkocht als een relatief veilige belegging. Je ontvangt namelijk jaarlijks een rendement en kunt gebruik maken van de woning wanneer je dat zou willen.


Waardevast

Beleggen in recreatief vastgoed is redelijk waardevast. Aanbieders van recreatiewoningen bieden veelal een vast rendement aan voor een x aantal jaren, stelt wereldwijdleven.com. Dat zorgt ervoor dat de vraag toeneemt. Maar een recreatiewoning aankopen verschilt met het kopen van een reguliere woning. Zo is het belangrijk te weten dat het verkrijgen van een hypotheek voor een recreatiewoning verschilt ten opzichte van reguliere hypotheek. In veel gevallen is een volledige financiering niet mogelijk en de te verwachten inkomsten uit de verhuur mogen niet worden meegenomen bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Een tweede woning en bijbehorende hypotheek wordt belast in box 3. De lening is aftrekbaar van het totale vermogen, de rente en kosten voor het onderhoud van de woning zijn niet aftrekbaar. 


Check

Daarnaast zijn er nog andere factoren die een rol spelen bij de aankoop van recreatievastgoed. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de aanwezige Vereniging van Eigenaren van groot belang is, vooral voor het rendement op de lange termijn. Wat is doel van het vakantiepark met de recreatiewoningen? En check goed het parkregelement van waar de recreatiewoning staat. Het verhuren van woningen wordt niet op alle parken toegestaan of slechts deels. Ook zijn er parken waar de verhuur verloopt via het parkbestuur, waarbij het eigen gebruik juist zeer beperkt mogelijk is. Het is dus verstandig voor aankoop goed te checken wat van toepassing is. Het zou namelijk zonde zijn als je een recreatiewoning aankoopt en je er geen gebruik van mag maken op de momenten wanneer jij zou willen.


Het investeren in recreatievastgoed kan aantrekkelijk zijn. Beleggen biedt kansen, maar op voorhand is het goed om goed op te letten op een aantal zaken. Lees de kleine lettertjes en bepaal wat je doel van de investering gaat zijn. Is de recreatiewoning een belegging of voor eigen gebruik? Dit kan de keuze bepalen voor het juiste vakantiepark en daarmee recreatiewoning voor een zo optimaal mogelijke investering. 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles