European Media Partner

VSNR op bezoek bij PAKKEND Amsterdam

PAKKEND Amsterdam werd in 2006 opgericht door Chris van Luxemburg. Sinds twee jaar zijn zij gevestigd op de Bilderdijkstraat 50. Met PAKKEND wilde Chris luxe maatwerk toegankelijk maken. Een combinatie van ‘s wereld beste wevers, onbeperkte stijl-mogelijkheden en een relaxte sfeer is al jaren de basis van PAKKEND Amsterdam. 

Wat is typisch PAKKEND Amsterdam?

“Ons specialisme is maatwerk, PAKKEND personal tailoring, maar we bieden in de winkel ook een kleine collectie aan die wij zorgvuldig samenstellen en zelf produceren. Van ons mag personal tailoring best wat eigenzinniger. Wij maken graag kleding die iemand wil dragen, niet een pak dat als een verplicht nummertje in de kast hangt. We gaan ook verder dan alleen pakken. Shirts, jeans, schoenen; we doen het allemaal op maat. We werken daarom ook graag met de beste wevers uit Italië en Engeland. Al sinds onze start werken wij nauw samen met ateliers in Europa en kleermakers in Amsterdam. Door alles dicht bij huis te hebben zijn de relaties met onze partners hecht.  Dit, samen met onze focus op personal tailoring en exclusieve collecties, houdt ook onze ecologische footprint zo klein mogelijk.”


Hebben jullie door COVID-19 grote veranderingen moeten ondergaan?

“Dat er minder zakelijke pakken worden verkocht was al langer een feit, maar COVID-19 heeft het in een hogere versnelling getrapt. Gelukkig waren wij al aan het schakelen. Zo zijn wij online ontzettend gegroeid en waren wij onze collecties al meer aan het inrichten rondom casual items. Daar is de vraag ook naar. Wie thuis blijft kan bijna van de volledige PAKKEND ervaring genieten vanaf de bank. Personal tailoring moet nog wel in-store gebeuren, maar natuurlijk wel helemaal veilig volgens de richtlijnen.”
Jullie zijn een van oorsprong Amsterdams bedrijf en zitten sinds twee jaar op de Bilderdijkstraat. Wat was belangrijk voor jullie bij het vinden van de nieuwe locatie?

“Meer ruimte was sowieso erg fijn, maar we wilden vooral een plek die meer bij PAKKEND past. Onze roots liggen in Amsterdam en Oud West is jong en bruisend, dat voelde voor ons als een natuurlijke match. Omdat wij nu op de hoek van de Bilderdijkstraat en de De Clerqstraat zitten hebben wij een behoorlijk prominente plek in de buurt, die open oogt voor iedereen die langsloopt.” 


Wat was het idee voor dit pand?

“Met een oppervlakte van bijna 300 vierkante meter waar geen wand in zat, is het verleidelijk om je meest wilde fantasieën de vrije loop te laten. Toch leek het ons verstandiger om een professional in te schakelen. Ruud van Oosterhout Design heeft ons geholpen de PAKKEND-stijl te vertalen naar het interieur. Onze personal tailoring stond hierin voorop en de combinatie van een strak interieur met de natuurlijke rauwe randjes van het pand sluit ook naadloos aan op de look and feel van onze collectie. Het geheel moet natuurlijk passen bij de ervaring die wij onze klanten willen bieden, maar moet ook een plek zijn waar je relaxt naar binnen wandelt voor een praatje en een espresso; we zijn immers gewoon een local. Als je het mij vraagt is dat heel goed gelukt.” 


Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“We zijn nu op een pad beland waar mensen veel bewuster gaan shoppen en de fast fashion achter zich laten. Met personal tailoring ging men al een stuk bewuster om met kleding, maar dit bewustzijn willen wij ook creëren met onze collectie. Wij stellen deze heel secuur samen om ervoor te zorgen dat elk kledingstuk er eentje is die je seizoen na seizoen wilt blijven dragen. Een gigantische collectie inkopen is ook niet meer van deze tijd. De verspilling loopt de spuigaten uit. Wij gaan een stuk doelgerichter te werk en willen alleen dingen aanbieden die de klant ook echt wil (en waar we zelf enthousiast van worden). Daarin gaan wij ook verder dan alleen pakken. Jeans op maat, pakken op bestelling of custom schoenen, het zijn allemaal manieren om klanten te helpen aan wat zij exact willen maar ook om niks weg te hoeven gooien.” 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles