European Media Partner

VSNR op bezoek bij… Menno Kroon

Kerstmis is jaarlijks een terugkerend feest waar veel voor uit de kast moet worden getrokken. Zo ook bij de bloemenzaak van Menno Kroon in Amsterdam, waar de zaak ieder jaar tijdens de feestdagen volledig wordt omgetoverd tot een kerstwinkel. 

Hoe is de liefde voor Kerstmis tot stand gekomen? 

“Eigenlijk is die liefde 28 jaar terug ontstaan, toen ik voor de eerste keer in New York was. Ik was daar rond de feestdagen en werd totaal weggeblazen door alle versieringen. Het was geweldig om te zien hoe er in New York zo’n uitmuntende kerstsfeer te zien was. Toen ik eenmaal terug in Nederland kwam, waar de versiering erg tegenviel, vond ik dat er verandering nodig was. Nu heb ik al 25 jaar mijn eigen winkel waar ik mensen de kleur en happiness kan geven die we in de donkere winterdagen enorm nodig hebben. Het is ontzettend leuk om hieraan bij te dragen.”

“Daarnaast heeft mijn liefde voor kerst zich het afgelopen jaar, door de uitbraak van het coronavirus, nog sterker ontwikkeld. Steeds meer mensen zitten binnen en hebben behoefte aan gezelligheid, zeker nu het buiten zo vroeg donker is. Als mensen mijn winkel binnenkomen zie ik, zowel bij jonge als oudere mensen, een twinkeling in de ogen. Iedereen voelt zich echt weer een beetje kind bij mij in de winkel. Dat warme en fijne gevoel wat ik hiervan krijg is heel mooi.”


Wat onderscheidt jouw winkel van andere kerstwinkels?

“Van origine zijn wij natuurlijk een bloemenzaak. Dus wij zijn gewend om decoraties te maken met bloemen. Met Kerstmis nemen we dit talent gewoon mee. We kijken wat bij de klant en het huis past. De ene persoon wil de kerstversiering in huis namelijk heel chique en ingetogen houden, terwijl de ander het helemaal over de top wil. Beide kunnen heel leuk zijn. Het gaat er vooral om wat er bij de mensen past. Kerst is namelijk echt iets wat je opbouwt. Het ene jaar kopen mensen een nieuwe piek, het andere jaar kopen ze een paar extra kerstballen. Daarnaast heb je ook mensen die elk jaar de nieuwste collectie willen. Het gaat er bij mij vooral om dat we de klanten blij kunnen maken.”


De versiering in de winkel is natuurlijk enorm uitgebreid, hoe kiezen jullie die versiering uit? 

“Het belangrijkste is om goed te luisteren naar wat de klanten willen. Een goed voorbeeld zijn de Amerikanen die een ster als piek hebben. Dit is iets wat veel mensen in Nederland ook leuk vinden. Zodra ik dit merkte, zorgde ik ervoor dat wij die sterren met de nieuwe collectie ook in de winkel hadden. De info die je krijgt van je klanten, is heel essentieel. Elk land heeft namelijk zijn eigen traditie. Wereldwijd is kerst totaal anders, dus zijn er ook genoeg manieren om het feest te decoreren. Bij ons is het doel vooral om sfeer te creëren. Door de winkel zo mooi mogelijk te presenteren aan de klant, kun je dit doel bereiken. Hier ben ik dan ook het hele jaar mee bezig.”


Is het niet gek om het hele jaar bezig te zijn met een feest dat pas plaatsvindt aan het einde van het jaar? 

“Het is onderdeel van mijn baan geworden. Ik noem Kerstmis ook altijd ‘het eindejaarsfeestje’. Onze winkel is twee maanden lang in de kerstsfeer. We maken de hele winkel leeg, schilderen hem en zorgen voor een nieuw decor. Op 1 of 2 januari halen we alles weer leeg. Schilderen we het weer opnieuw en beginnen we aan een frisse start. De klanten zien alleen die twee maanden de versieringen, maar achter de schermen gaat dit het hele jaar door. Je kan het vergelijken met de mode, zij lopen ook altijd een of twee seizoenen voor. Onze kerstwinkel ook. Alles moet al vroeg in het jaar geregeld en ingekocht zijn, anders komt het te laat. Kerst is echt een onderdeel van mijn leven geworden, dat kan ook haast niet anders als je er het hele jaar mee bezig bent haha!”

Feit

Menno Kroon

Cornelis Schuytstraat 11

Amsterdam – Zuid

www.mennokroon.nl

Delen

Journalist

Roos Breed

Related articles