European Media Partner

VSNR op bezoek bij Hotel Jakarta

In 2013 schreef de Gemeente Amsterdam een prijsvraag uit voor een duurzaam hotel. Daarnaast moest het toekomstige hotel uniek zijn en moest het iets terug doen voor de Amsterdammer. Op basis daarvan heeft het Amsterdamse architectenbureau seARCH WestCord Hotels benaderd met het idee voor Hotel Jakarta. Duurzaam zit in ons DNA, vertelt Pascal Lesimanuaja, salesmanager bij Hotel Jakarta. “Het is het groenste hotel van Nederland. En niet alleen door ons uiterlijk, maar ook door bijvoorbeeld onze relatie met twee culturele instellingen hier in Amsterdam. Zo liggen in onze lobby een aantal museumstukken uit het Tropenmuseum die over de geschiedenis tussen Nederland en Indonesië vertellen. En de Hortus Botanicus van Amsterdam heeft ons geadviseerd en voorzien van de planten die je ziet in onze subtropische tuin. Deze ideeën van seARCH hebben ervoor gezorgd dat zij uiteindelijk de prijsvraag hebben gewonnen.”

Waarom is er gekozen voor een subtropische tuin in het hotel?

“De subtropische tuin is onderdeel van ons ecosysteem. Wij hebben 1700 vierkante meters aan zonnepanelen die het hotel voorzien van energie. Die geven op jaarbasis een hoeveelheid energie waarmee je ook driehonderd huishoudens van energie kan voorzien. Daarnaast hebben we een ecosysteem en de subtropische tuin is daar onderdeel van. De planten hebben water nodig, dat krijgen ze door het regenwater dat wij opvangen. Vervolgens wordt door de natuurlijke waterverdamping de temperatuur binnenin het hotel geregeld. In de zomer kan onze tuin de temperatuur met wel zes graden verlagen.” 
Je ziet ontzettend veel groen terugkomen in het hotel. Wat voor soort duurzame materialen zijn er verder gebruikt in het hotel?

“De kleur groen is veel gebruikt omdat we dat vinden passen bij het thema duurzaamheid. Daarnaast bestaat ons hotel voor negentig procent uit hout. Al onze kamers zijn ook van hout, daar zie je niet veel groen terugkomen. Door veel hout te gebruiken, ook in de afwerking, slaan we niet alleen veel CO2 op, maar hoefden we ook geen verf of behang te gebruiken. Ook zijn alle wanden van het hotel van glas. Dit hebben wij heel bewust gedaan, omdat de planten en bomen in de subtropische tuin natuurlijk daglicht nodig hebben, maar daarnaast zorgt het er ook voor dat wij weinig extra verlichting hoefden te plaatsen in het hotel.”


Is dat het enige wat Hotel Jakarta duurzaam maakt?

“Nee, absoluut niet. Duurzaamheid is een proces. En daar zijn wij dagelijks mee bezig. Zo waren onze waszakken eerst van plastic. Dat wilden we graag veranderen en nu zijn ze van gerecycled papier. En het leuke is dat wij als pilot fungeren voor ons moederbedrijf om dingen te verduurzamen, zodat dat later kan worden toegepast in de andere hotels. Het heeft ook te maken met een andere manier van denken. We informeren ons personeel over de dingen die ze kunnen doen. Zo wordt bijvoorbeeld het afval vermaald en gedroogd in een aparte droogkamer. Dat is een heel nieuw logistiek proces en door het personeel te instrueren dat ze het afval in de juiste bak moeten gooien kunnen we afval in de droogkamer zo prepareren dat het bijvoorbeeld gebruikt kan worden om er mest van te maken. Het belang om het personeel hierin mee te krijgen is groot.”
Het idee bij de prijsvraag was om de buurt te betrekken bij het hotel. Hoe doen jullie dat in de praktijk?

“Ons restaurant, terras, wellness, bakkerij en rooftopbar met honderdtachtig graden uitzicht over het IJ zijn toegankelijk voor iedereen. Onze wellness heeft zelfs een aparte ingang zodat het gemakkelijker binnenlopen is voor de gasten die niet in het hotel verblijven, maar die toch graag een dagje naar de spa willen gaan. Wij verwelkomen op deze manier graag de buurtbewoners, de Amsterdammers en natuurlijk de rest van Nederland!”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles