European Media Partner

VSNR op bezoek bij De Werf bij de Sluis in Muiden

Aan de Vecht in Muiden wordt het project De Werf bij de Sluis in Muiden ontwikkeld, bestaande uit luxe werfwoningen, appartementen en penthouses met privé ligplaatsen voor de deur en parkeerplekken onder het autoluwe binnenterrein. Piet Boon mocht met zijn studio het design van vijf bijzondere woningen op zich nemen en licht het project toe. 

Hoe is het project De Werf bij de Sluis in Muiden ontstaan?

“Het tot stand komen van zo’n project is altijd een samenwerking tussen verschillende partijen. Rijnboutt Architecten heeft in opdracht van de ontwikkelaar een plan ontworpen voor de transformatie van de oude scheepswerf ‘Schoutenwerf’ naar een hoogwaardig nieuw woongebied. Wij zijn vervolgens gevraagd mee te denken over de indeling en afwerking van een vijftal woningen. Dit project sprak mij gelijk aan. Ik houd van aan het water wonen en dit plan is met veel liefde voor de plek en de omgeving ontwikkeld. Studio Piet Boon werkt over heel de wereld, waarbij we geregeld projecten ontwerpen aan het water of het strand. Deze plek is niet alleen bijzonder, maar ook nog eens dichtbij. De verbinding met dit project voelt dan ook heel natuurlijk.”
Waar kwam de inspiratie voor dit project vandaan?

“Het functionele en industriële karakter van de werf sluit naadloos aan bij het DNA van Studio Piet Boon. Dat geldt ook voor de architectuur. Deze past perfect bij onze ontwerptaal: stoer, functioneel, slim en een mooie variatie met een duidelijke signatuur. Vaak hebben we bij projecten wel een vrijbrief. Bij deze woningen hebben wij vooral gekeken naar de relatie tot het water en de omgeving. Als ontwerpstudio wil je iets maken wat voor veel mensen toegankelijk is. De bedoeling voor een project als dit is dat het ontwerp diverse mensen aanspreekt en dat zij de woning als hun toekomstige huis gaan zien. Ik zou graag de mensen die een woning op de werf overwegen te kopen, willen uitnodigen langs te komen in onze showroom. Soms merk ik dat mensen terughoudend zijn om bij ons binnen te stappen, maar wij nemen mensen graag mee aan de hand. Zo kunnen we het gehele ontwerp kloppend maken, van kleur tot materialen. Ons ontwerp is een opzet, maar het is aan de toekomstige bewoners om er zelf hun droomhuis van te maken.”


Er zijn vijf verschillende ontwerpen gemaakt. Zien we daarin duidelijk de stijl van Piet Boon terugkomen?

“De werfwoningen, appartementen en penthouses hebben een eigen karakter. Ondanks dat de vijf interieurs die wij voor de werf ontworpen hebben verschillend zijn, is er een duidelijke lijn te zien in de materialen, lay-out en routing. Als studio zoeken we altijd naar de ultieme balans tussen functionaliteit en esthetiek. Iets ontwerpen dat er prachtig uitziet, maar niet vanuit de gebruiker bedacht is, heeft voor ons geen waarde. Deze ontwerpfilosofie vind je ook terug in het design van onze collecties. De producten, uiteenlopend van meubels en accessoires tot badkamers en keukens zijn ontworpen met de gebruiker in gedachte en bieden gemak zonder afbreuk te doen aan het ontwerp.’’
Besteden jullie ook aandacht aan duurzaamheid in het ontwerp?

“Zeker, in dit project is sowieso veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo zijn de woningen compleet gasloos en wordt er gebruikgemaakt van zuinige installaties en warmtepompen. Duurzame en natuurlijke materialen is iets waar ik veel waarde aan hecht. In veel van onze projecten maken we gebruik van materialen die lang mee kunnen gaan en vaak zelfs mooier worden met de tijd. Studio Piet Boon is gespecialiseerd in het combineren van ambacht en tijdloos design. Dit komt terug in alles wat wij doen, van exterieur en interieur tot styling en productontwerp. Zo is elk ontwerp uniek en moet elke beslissing iets toevoegen aan de ruimte waar het ontwerp zich ontvouwt. 


Wat is typerend voor jouw stijl en hoe kunnen we dat zien in De Werf bij de Sluis in Muiden?

“Het belangrijkste wat je terugziet, is het maatwerk. Is het functioneel en biedt het ook comfort? Door mijn ervaring als ondernemer in de bouw heb ik dat nuchtere, praktische DNA altijd vastgehouden in mijn bedrijf. Deze kenmerken komen terug in al onze ontwerpen. Tijdloosheid, comfort, esthetiek en onze consistente keuze in gebruik van kleuren die de ruimte en de voorwerpen belangrijk maken, zorgen zo voor de gewenste balans. Deze onderdelen zijn in vrijwel al onze projecten de basis. Dit geldt ook zeker voor deze vijf ontwerpen. De natuurlijke materialen zoals hout, natuursteen, leer en linnen worden afgewisseld met lichte aardetinten en gaan zo goed samen met de meer donkere en rijke accenten.” 
Wat maakt het project De Werf bij de Sluis in Muiden zo bijzonder?

“Muiden is een mooi historisch stadje en qua ligging ten opzichte van Amsterdam ideaal. De unieke ligging aan het water en de jachthaven maakt het voor mij extra bijzonder. Er is voor alle vijf de ontwerpen rekening gehouden met de omgeving en de bijzondere uitzichten op het Muiderslot, Muiden en de Vecht. Het interieur is in harmonie en in balans gebracht waarbij de aandacht naar buiten gaat. Enkele woningen hebben zelfs een woonkamer met directe toegang tot de steiger. Zeker in deze tijd, waarin we niet veel kunnen reizen, is het fijn om aan zulke mooie projecten in Nederland te mogen werken.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles