European Media Partner

Voyeur: de waarheid achter de reistrends

In The Visionaire Life van februari benoemde Claire Bracke reistrends. Het dagelijks leven vergt veel van ons. In de vakantie willen we onthaasten. Wie was ík ook alweer, waar krijg ik energie van? Het ongerepte, het trage tempo zoals Bracke beschrijft, is daar zelfs bij nodig, zegt Heleen Kram, eigenaar van een traditioneel cruisejacht voor twaalf gasten.

Ongerept en puur

Bij de early adopters staat reistrend Privacy absoluut op nummer 1. ‘Ik moet al zoveel met andere mensen. In mijn vakantie graag éven niet.’ Dus zoeken gasten een plek helemaal voor zichzelf en hun gezin of goede vrienden. En dan ongerepte plekken zoeken, dáar zit het avontuur in. Plekken vinden waar niemand komt, waar alles nog is zoals het moet zijn, rauw en puur. 


Onbereikbare paradijsjes

Aan boord zien we dit onthaasten voor onze ogen gebeuren. Een mooie kans om een kijkje achter de reistrends te geven. De lezer een beetje als voyeur. Als gasten aan boord stappen, zie je de druk van alledag nog op de gezichten staan. De welkomst-champagne en de dresscode ‘relax-at-sea’ helpen al. Nog onwennig vinden ze hun zonnebed of de grote ligbank op het achterdek. Eindelijk op adem komen. Van een afstand genieten van de gezelligheid op de kade, glas in de hand.

Het avontuur naar ongerepte paradijsjes begint als de crew het anker licht. De kapitein vaart het jacht langs kusten van Griekse eilanden, speciaal waar geen toeristen komen, met baaien en witte strandjes die over land onbereikbaar zijn. 


Massage en carrièreswitch

Ruige kusten, lege baaien, het avontuur van telkens een nieuwe plek, de superschone lucht, alles werkt weldadig, als een inwendige ontspanningsmassage. En dan zie je dit: ‘Het maakt vandaag niet zo uit wat ik aantrek aan boord.’ ‘Zal ik nú in zee springen voor m’n ochtendduik, of zal ik dat straks doen?’ Het hoofd wordt leeg, activiteiten worden rustig. En tegen het einde van de cruiseweek komen weer de creatieve ideeën. Een clinic flyboarden bijvoorbeeld, of een gek feestje aan boord. Er ontstaan zelfs nieuwe carrièreplannen. Vol nieuwe energie stappen gasten dan weer van boord.

Hoeveel mogelijkheden het ons ook brengt, technologisering dwingt tot binair denken: kan wel, kan niet; goed, fout; ja, nee. Het brein is natuurlijk oneindig veel creatiever en móet af en toe de ruimte krijgen. Heerlijk om te zien dat aan boord de ideeën weer lekker opborrelen.


Delen

Journalist

Heleen Kram

Related articles