European Media Partner

Vijf tips voor een vitamine boost in de herfst

Spinazie

Spinazie bevat ontzettend veel mineralen en antioxidanten. Het regelmatig eten van spinazie is dus ontzettend gezond. Zo bevat 100 gram spinazie 125 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K, die ons lichaam nodig heeft voor een gezonde bloedstolling en voor de botstofwisseling, volgens de website frecious.bio. Ook bevat spinazie vitamine A en die zorgt voor een mooie en gezonde huid. Daarnaast zit spinazie ook nog eens boordevol eiwitten. Honderd gram spinazie bevat 2,5 gram eiwit en is daarmee een goede vervanger van vlees, natuurlijk in combinatie met andere peulvruchten of vleesvervangers.

Rode biet

Ook de rode biet zit boordevol vitaminen en mineralen. De rode biet is bijna vetvrij en caloriearm en bevat tegelijkertijd enorm veel kalium, foliumzuur en antioxidanten. Daarmee speelt de rode biet een belangrijke rol binnen een gezonde levensstijl. Het stimuleert de gezondheid van hart en bloedvaten, verlaagt de bloeddruk en het LDL-gehalte (LDL-cholesterol is een risicofactor voor slagaderziekte). Daarnaast zorgen het nitraat en L-arginine in de rode biet ervoor dat het wordt omgezet naar nitriet, dat weer wordt omgezet in stikstofoxide (NO). NO zorgt ervoor dat de bloedcirculatie toeneemt doordat het je vaten laat uitzetten, aldus running.nu. Extra L-arginine kan de sportprestaties daarom verbeteren.. Ook ondersteunt rode biet bij de werking van onze lever, gaat het bloedarmoede en vermoeidheid tegen en draagt het tijdens de zwangerschap bij aan een gezonde ontwikkeling van de baby. 

 

Wortelen

Wortel bevat veel vezels, verlaagt het risico op chronische ziekten en bevat weinig calorieën, aldus Het Voedingscentrum. Wortelen zijn daarnaast rijk aan bètacaroteen. Je bent er vast mee opgegroeid, je moeder die zegt dat het eten van wortelen goed is voor de ogen. En dat klopt ook, want wortelen bevatten namelijk vitamine A en dat is essentieel voor de gezondheid van de ogen, volgens gezondheidsnet.nl.  


Peren 

Voor een gezond tussendoortje kiezen we vaak een appel. Maar kies de volgende keer ook eens voor een peer. Volgens de website optimalegezondheid.com zijn peren namelijk vezelrijke vruchten. Een middelgrote peer bevat zo’n zes gram vezels, mits je hem ongeschild eet. Dat is meer dan een appel en best veel als je weet dat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels 25 tot 30 gram is. Een peer kan je door de vezels ook een meer gevuld gevoel geven. Naast meer vezels zit er ook meer kalium in dan in een appel. En in een peer zit relatief veel koper en ijzer, belangrijk ingrediënten om bloedarmoede tegen te gaan. Ten slotte, bevat een peer ook nog eens flavanolen en anthocyanen. Deze stoffen kunnen de kans op diabetes type 2 helpen verminderen, aldus puurfiguur.nl. 


Gember

Het gebruik van gember als smaakmaker past in een gezond voedingspatroon. Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn staan in de Schijf van Vijf, volgens Het Voedingscentrum. Er is een groot verschil tussen gember gebruiken als smaakmaker in je eten en gember gebruiken als medicijn. Op de website gezonheidheidenco.nl is te lezen dat gember helpt tegen misselijkheid, de lever zuivert, het immuunsysteem versterkt, kan helpen bij pijnlijke spieren en bij afvallen. De spijsvertering wordt namelijk versneld door gember. En ook niet geheel onbelangrijk, op de bank met een kopje verse gemberthee is heerlijk op een regenachtige herfstdag!  

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles