European Media Partner

Vet bevriezen en verliezen

We willen allemaal een strak lichaam zonder overtollige vetjes. Om dit te bereiken rennen we ons suf in de sportschool en storten we ons massaal op de gezonde salades. Toch blijven we soms zitten met vetophopingen die er op geen enkele manier af te sporten zijn. En dat kan enorm frustrerend zijn.

Hoe kom je er dan toch van af?

Als je deze hardnekkige vetjes definitief gedag wilt zeggen kan je uiteraard plastische chirurgie overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een liposuctie, waarbij het vet uit je lijf gezogen wordt. Nadeel daarvan is echter wel dat het herstel lang duurt en dat je er littekens aan overhoudt. Het kan tot wel zes maanden duren voordat je het uiteindelijke resultaat ziet. Daarnaast is het echt een operatie die je ondergaat, inclusief plaatselijke verdoving, roesje of zelfs algehele narcose, en het is dus belastend voor het lichaam.


Vet bevriezen

Als je liever gaat voor een cosmetische behandeling zonder chirurgie, dan is cryolipolyse de perfecte uitkomst. Toen onderzoekers van de Harvard Universiteit er achter kwamen dat kinderen die te veel waterijs aten ingevallen wangen kregen, werd hun interesse gewekt. Het bleek dat de vetcellen in hun wangen kapotgingen door de kou. Het lichaam voerde deze vetcellen af, en het vet kwam ook niet meer terug. Er werd een apparaat ontwikkeld waarmee vetcellen bevroren konden worden en liposuctie werd overbodig.


Pijnloos en blijvend

Deze behandeling, ook wel coolsculpting genaamd, is inmiddels ook overgewaaid naar Nederland. “Het apparaat waarmee we de vetcellen bevriezen is medisch goedgekeurd en brengt de vetcellen terug naar een temperatuur van -11”, vertelt dr. Wikler, dermatoloog en oprichter van Dr. Wikler Klinieken. “Er wordt een gelpad op je probleemzone geplakt, met daarop de applicator, en het vet wordt in 35 minuten gekoeld. Na de behandeling loop je meteen weer de deur uit, en vier tot acht weken later zijn alle vetcellen afgebroken en afgevoerd door het lichaam.”


De behandeling is dus snel en pijnvrij en ook het resultaat is al snel waar te nemen. Wel plaatst dr. Wikler een kleine kanttekening: “Coolsculpting is geen manier om gewicht te verliezen, maar enkel een oplossing voor de laatste vetresten die je met trainen en gezond eten niet weg krijgt. Het is dan ook niet geschikt voor mensen met overgewicht. Bij de behandeling moet altijd een arts aanwezig zijn die kan bevestigen dat je gezond genoeg bent om de behandeling te ondergaan. Laat het daarom ook niet bij een schoonheidsspecialiste doen, maar ga echt naar een gekwalificeerde kliniek. Veiligheid moet altijd op de eerste plek staan.”


Delen

Journalist

Related articles