European Media Partner

Verduurzaming vastgoed stevige kluif

De verduurzaming van vastgoed is een proces met twee dimensies. Enerzijds bestaat er de pittige uitdaging om de bestaande Nederlandse bebouwing te vergroenen. En aan de andere kant valt evenmin te ontkennen dat er tal van initiatieven worden genomen om dat proces on track te krijgen. De woningbouw en utiliteitsbouw laten niet altijd een overeenkomstige ontwikkeling zien.

Rijd eens door een willekeurige stad. Of een willekeurig dorp. Het gros van de bebouwing staat er al een tijdje. Om precies te zijn: zeventig procent van alle particuliere woningen is ouder dan 1980. Een flink deel ervan presteert milieutechnisch niet optimaal. Bijvoorbeeld omdat de woning nog is uitgerust met enkel glas, of omdat er nog een ouderwetse cv-ketel staat te branden.

 

Nu zijn de ambities vrij hoog om dat woningaanbod verder te vergroenen, maar directeur duurzaamheid Co Koning van Vastgoed Belang, de branchevereniging voor particuliere beleggers in vastgoed, vraagt zich hardop af of sommige doelstellingen niet al te hoog gegrepen zijn. “Er liggen weliswaar plannen op tafel om de woningbouw te verduurzamen, maar tegelijkertijd bestaan er ook belemmeringen in de wet- en regelgeving die niet parallel lopen met de beoogde doelen. Ik noem bijvoorbeeld het woonwaarderingsstelsel, een puntensysteem waarmee de maximale huurprijs van de zelfstandige woning valt te berekenen. Kleinere investeerders tonen zich zeker bereid tot het bij de tijd brengen van hun vastgoed, alleen blijft het lastig om die investeringen dan weer terug te verdienen.”

 

Die conclusie laat echter onverlet dat er verduurzamingsuitdaging bestaat. Co Koning is het daarmee ronduit eens, maar sneller dan snel gaat het helaas niet. Bovendien bestaat ook de omstandigheid dat er in de bouw een schrikbarend tekort bestaat aan materiaal en vakbekwaam personeel. “Wat we hebben te doen, is het stapje voor stapje uitvoeren van praktische oplossingen. Oude woningen isoleren of dubbel glas aanbrengen dringt de energievraag al flink terug. Zulke praktische zaken staan bovenaan de agenda.”

Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles