European Media Partner

Veilig en groen de weg op met een elektrische bike

Elektrisch rijden wordt steeds populairder, niet alleen met de auto, maar ook met de fiets. 

We moeten immers steeds groener gaan rijden om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te halen. Als gevolg worden de binnensteden steeds autoluwer en moet men zich op een andere en vooral groenere manier gaan verplaatsen. Op naar milieuvriendelijker vervoer. Denk daarbij dan eens aan een elektrische bike. 


Zelf-balancerend

“De elektrische voertuigen staan nog in de kinderschoenen”, vertelt Ted Geurts, expert in elektrische bikes. “We kennen inmiddels de elektrische fiets, maar de steppen worden nog niet toegelaten op de Nederlandse wegen. Een elektrische bike, een combinatie tussen step en fiets, daarentegen mag met een blauw of geel kenteken de weg wel op. Eventueel met helm, maar dat verschilt per gemeente. De scooter is zelfs zelf-balancerend en kan blijven staan zonder standaard.”


Multifunctioneel

Er zitten vele voordelen aan de elektrische bike, gaat Geurts verder. “Het is niet alleen een stil vervoersmiddel, je zit laag bij grond en hebt brede banden, waardoor de bike voor jong en oud een veilig vervoersmiddel is. Bovendien is de elektrische bike multifunctioneel. Met de snelsluitkoppeling kan er gemakkelijk een golftas of een rietenmand aan het frame worden gekoppeld. Zo kun je de bike gebruiken op de golfbaan en er vervolgens ook gemakkelijk weer mee naar huis. Ook is de bekabeling van de bike verwerkt in het frame.”


Subsidies

De Nederlandse overheid stimuleert het (zakelijk) gebruik van de bike doormiddel van een aantal subsidies, aldus Geurts. “Ook ondernemers ervaren de voordelen van elektrisch rijden. Zij betalen geen btw en met de verschillende subsidies zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving (Vamil) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) wordt een elektrische bike ook nog eens financieel zeer aantrekkelijk. Tenslotte, is de elektrische bike onderhoudsvrij door het ontbreken van een ketting of aandrijf belt en door het aluminimum frame is er geen roestvorming meer mogelijk. Zo houd je meer tijd over om het gemak en plezier te ervaren van een elektrische bike.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles