European Media Partner

Van zonnepanelen naar een totaal duurzaam wonen concept

In de transitie naar een duurzame samenleving moeten we met zijn allen stappen zetten om steeds meer energieneutraal te gaan wonen en ondernemen. Vele consumenten en ondernemers zijn hierover aan het nadenken, en sommigen zijn hier al heel actief mee bezig. 

“De keuze voor isolatie en zonnepanelen ligt voor de hand, maar ook hybride warmtepompen en energieopslag zijn oplossingen waar heel veel mensen meer over willen weten. Wat je merkt is dat er veel informatie is, veel advies kan worden ingewonnen, maar dat de persoonlijke situatie toch altijd leidend is in het bepalen van de beste route voorwaarts. Met het ‘beste’ bedoel ik de meeste passende combinatie of volgorde van decentrale energieoplossingen, die ook meteen geld oplevert. De beste route is de slimste route. De truc is kleine stappen zetten, steeds opnieuw, waardoor verduurzamen leuk is en blijft”, vertelt Miranda Berkhof, CEO bij Zelfstroom.


Barrières

“In de praktijk loopt men altijd tegen een aantal barrières aan. Een voorbeeld: niet iedereen is in staat om de aanschaf van duurzame oplossingen voor huis of bedrijf in één keer te realiseren”, gaat Miranda verder. “Het toegankelijk maken van zonnepanelen kan bijvoorbeeld door te huren, wat voor andere type producten inmiddels heel gangbaar is, zoals auto’s of fietsen. Een klant betaalt ook voor zonnepanelen een vast bedrag per maand. Dit bedrag is in de praktijk altijd lager dan het bedrag dat hij nu betaalt aan zijn energieleverancier, want hij produceert zijn eigen energie. Dat betekent: niet investeren, maar wel direct besparen. En dat betekent op de lange termijn ook geld verdienen door duurzaam te zijn. Op die manier kan en wil iedereen snel weer een volgende stap zetten in de reis naar duurzaam wonen of ondernemen.”


Eerste stap

“Niet alles kan in één keer en dat geldt ook voor het verduurzamen van een woning of onderneming. Het is een transitie naar duurzame energie, die begint met de eerste stap. Door goed advies en door praktische oplossingen kunnen die eerste stappen gemakkelijker worden gezet. Het inzichtelijk maken wat iemand produceert en verbruikt, via bijvoorbeeld een app, smaakt vaak naar meer. Iedereen wil zo duurzaam mogelijk wonen en ondernemen als het geld oplevert, makkelijk is en leuk blijft.”


Stappen vooruit 

Er moet meer gebeuren om de energietransitie te versnellen. Veel consumenten en ook MKB-bedrijven beseffen dit, maar willen tegelijkertijd niet ‘shoppen’ bij verschillende aanbieders van duurzame oplossingen. “Het kost veel tijd om advies in te winnen, oplossingen en prijzen te vergelijken en te bepalen welke aanbieder het beste bij iemand past, omdat de stappen vooruit toch bijna altijd specifiek zijn en moeten passen bij een persoonlijke situatie. Een totaalconcept met een duurzaam stappenplan biedt dan uitkomst, maar belangrijker nog is om de eerste stap te zetten. Die eerste stap is de belangrijkste in het versnellen van de energietransitie en het behalen van de klimaatdoelstellingen.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles