European Media Partner

Van binnen naar buiten(leven)

Duurzaamheid, stoere materialen en het buitenleven. Dat zijn de tuintrends van dit moment.

Een geüpcyclede loungebank van pallets, wilde bloemen in de borders, een insectenhotel om insecten te laten overwinteren en een moestuin. De natuurlijke, ecologische tuin waar alles lekker kleurrijk, wild en rustiek mag zijn, is helemaal hip. Een andere trend is juist de moderne tuin met tijdloze, rustgevende elementen en contrasterende materialen. In deze goed ingedeelde tuin liggen grote antracietkleurige vierkante vloertegels op de grond afgewisseld met gras- of grindvlakken om regenwater goed weg te laten lopen. Als er voldoende ruimte is vind je dit type tuin een strak aangelegde zwemvijver, ernaast grote plantenpotten met bamboe en als warme toevoeging bij het koele kleurgebruik is er een pergola of overkapping van robuust hout. “Hout is van alle tijden, past in elke stijl tuin en gaat lang mee”, legt industrieel ontwerper René van Someren uit. “Wat we nu veel zien is Douglas. Deze houtsoort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, is heel duurzaam en heeft een prachtige warme uitstraling.”


Steel-art

Naast hout ziet Van Someren dat ook staal erg in opkomst is. “We zien de “steel-look” trend al enige tijd in huis. Met name verwerkt in deuren, zoals een mooie dubbele Taatsdeur of schuifdeur met stalen profielen en glazen ruitjes. Het heeft een stoer en ambachtelijk uiterlijk en is een leuke knipoog naar de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Deze trend zien we nu dus ook in de tuin steeds meer terugkomen. Bijvoorbeeld als een stalen frame bij een overkapping, heel mooi als dat weer wordt gecombineerd met robuust hout. ” Volgens Van Someren heeft de techniek op dit vlak niet stil gestaan en kan er in plaats van staal voor het metaal aluminium worden gekozen. “Uiteraard kun je voor staal kiezen, dit is heel sterk, maar ook kostbaar en het is minder flexibel. Aluminium heeft als voordeel dat je er gemakkelijker kleine details in kunt verwerken en het slimmer kunt bevestigen. Met een goede poedercoating lijkt het bovendien op echt staal, maar dan voor een andere prijs.”  


Buiten wordt binnen

Een andere trend is dat buiten steeds meer binnen wordt. “We willen steeds vaker en langer buiten zijn en de tuin is echt een verlengstuk van de woonkamer geworden. Denk aan comfortabele loungebanken, buitenkleden en natuurlijk buiten koken. Eerst barbecueden we namelijk vooral in de zomer in de tuin, maar tegenwoordig kun je met een luxe buitenkeuken, zeker wanneer die enigszins overdekt staat, ook in de winter buiten koken.” Volgens Van Someren wordt de vraag naar terrasoverkappingen en tuinkamers om die reden steeds groter. “Vroeger liet men speciaal serres bouwen, maar de laatste jaren zijn overkappingen erg populair geworden. Met een overkapping en een glazen wand kun je namelijk een tuinkamer of serre realiseren. De glazen wand kan een vouw- of schuifwand zijn die je grotendeels open kunt zetten of kan uit glazen panelen bestaan. Het voordeel van glazen panelen is dat je die, omdat ze geen verticale profielen hebben, helemaal open en op elkaar kunt uitklappen aan de zijkanten van de overkapping. Op die manier kan de hele wand open, heb je volledige transparantie en wordt binnen nóg meer buiten.” 

Delen

Journalist

Claudia Pietryga

Related articles