European Media Partner

Vakantie in eigen land

Zeeuwse oesters 

Een heerlijke oester is dichter bij huis te vinden dan je denkt! Sinds 1906 is de familie Dhooge van de Oesterij gespecialiseerd in de kweek van schaal- en schelpdieren en inmiddels staat alweer de vierde generatie van de familie aan het roer. De kweekgebieden van de Oesterij liggen in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer, het Veerse meer en Waterdunen (Breskens) en om het hele jaar door een mooi assortiment aan oesters te kunnen bieden steken zij veel tijd en energie in innovatie van de kweektechnieken en kweekgebieden. Dit jaar vindt van 18 tot en met 20 september het Oesterfestival plaats en deze staat volledig in het teken van de opening van het Zeeuwse oesterseizoen. Wil je er een echt oesterweekend van maken? Overnacht dan in Strandhotel Cadzand-Bad. 

Bijzondere plekken

Voor avontuur of bijzondere plekken hoef je helemaal niet naar het buitenland. De provincie Overijssel biedt genoeg indrukwekkende plekken voor een heerlijke vakantie in eigen land, zoals het Venetië van het Noorden, oftewel Giethoorn. Het is één van de meest romantische dorpen van Overijssel en de beste manier om dit waterrijke dorpje met zijn vele bruggetjes te ontdekken is per Gieterse punter, kano of sloep. Geniet je liever van de natuur op het land ga dan per fiets of wandelend naar de Sallandse Heuvelrug. Dit is een bijna on-Nederlands nationaal park in het hart van Overijssel.  Voor een stukje geschiedenis van Nederland waar je waarschijnlijk nog niet bekend mee bent raden we de ‘Koloniën van Weldaad’ aan. De oprichters bouwden zeven koloniën, waaronder Ommerschans en Willemsoord, met het idee om de mensen die rond 1818 in grote armoede leefden te helpen aan werk, onderhoud en onderwijs. Vanuit het hele land werden hier families, landlopers, bedelaars en weeskinderen naartoe gestuurd. Ze leerden hier als boer te werken voor een klein eigen inkomen. Zo ging het leven voor vele Nederlanders erop vooruit, al was het nog altijd niet ‘weldadig’.


Man-made land

Flevoland is niet alleen de jongste, maar ook de kleinste provincie van Nederland. Vanuit het niets is deze provincie door de mens gemaakt, dik vier meter onder zeeniveau en beschermd door kilometers dijk. Dit jaar is het themajaar ‘Ode aan het landschap’, waarin het diverse landschap van Flevoland wordt gevierd. Strakke landbouwgronden, vaarten, wegen en landschapskunst, wilde natuur en moderne steden. Flevoland heeft het allemaal. Het Horsterworld is een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Het grote gebied zit vol met speciale plekjes en bezienswaardigheden die je kunt ontdekken per fiets, kano, te paard of lopend. En ook al is de provincie redelijk ‘nieuw’, ze doet er alles aan om de natuur te herstellen en uit te breiden. Zo is Marker Wadden een groot project dat zorgt voor het natuurherstel van het Markermeer. Door de aanleg van natuureilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer komt nieuwe natuur tot ontwikkeling, zowel onder als boven water en daarmee is Marker Wadden een natuurparadijs voor vissen, vogels en is het een heerlijk recreatie-eiland.


Dutch Design 

Van historische vestingsteden en watermolens tot aan prachtige kathedralen en dutch design. Dat is Brabant. Gezellige straatjes, een historisch centrum, het Museumkwartier en natuurlijk de ‘Bossche Bollen’ vind je in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast zijn hier ook genoeg hippe restaurantjes, wijnbars en unieke foodconcepten. Ideaal om na een lange dag weer op te laden. Ben je meer een natuurliefhebber? Dan is Nationaal Park De w de ideale plek voor een dag of vakantie in de natuur. De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Een tocht met een fluisterboot, een authentieke rietaak, voorzien van een door zonne-energie electromotor, is zeker aan te raden. Vroeger werd deze boot gebruikt om hout, riet en landbouwproducten uit De Biesbosch naar land te brengen en laat je de kleine kreken en geulen van het Nationale Park zien. En wil je meer weten over Dutch Design? Ga dan in Tilburg naar het TextielMuseum, gevestigd in een voormalige textielfabriek van de firma C. Mommers & Co, vroeger één van de grootste werkgevers van Tilburg.


Groen & rust

In Noord-Holland kennen we allemaal wel de bekende steden Haarlem, Amsterdam en Alkmaar. Maar voor een heerlijke groene vakantie in eigen land is deze provincie ook uitermate geschikt. Zo kun je in de duinen van Zandvoort een (privé)workshop groen vitaal volgen, waar je bijvoorbeeld met kruiden uit de natuur je eigen thee kunt maken. En kom heerlijk tot rust bij Haven Lake Village. Natuur en luxe komen hier perfect samen. Laad jezelf weer op in één van de vier compleet ecologische watervilla’s met luxe faciliteiten zoals een dubbele regendouche en riant buitenterras. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de roomservice faciliteiten. En nu de restaurants weer open zijn kun je bij het nabijgelegen restaurant Docks Fish & Grill genieten van de meest smaakvolle vlees- en visgerechten.


Stad en strand

Steden als Den Haag en Leiden wisselen zich in deze provincie af met de badplaatsen als Scheveningen en Noordwijk. Een ideale bestemming voor deze zomer dus! Maar sla vooral Rotterdam ook niet over. Een stad met vele gezichten. Een stoere havenstad, een trendy uitgaansstad, chique winkelstad en hippe kunstenaarsstad. Maar Rotterdam is vooral de architectuur stad van Nederland met een skyline die continu verandert door de vernieuwing die centraal staat in de stad. Haal vervolgens een frisse neus op het strand van Noordwijk. Geniet van de ruimte en het schone strand. Noordwijk doet al jaren mee aan de door Nederland Schoon georganiseerde competitie om het schoonste strand van Nederland te worden. De stichting waardeert het strand van Noordwijk met vier sterren, het maximaal haalbare aantal. Sluit je dag af met een heerlijk drankje en diner bij beachclub Bries en geniet van de zonsondergang. 


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles