European Media Partner

Tweede woning populair als belegging

Een tweede huis – en dan vooral de recreatiewoning – is sterk in populariteit gestegen. Exacte cijfers over hoeveel mensen een tweede huis hebben, zijn er niet, maar de verkoop van recreatiewoningen laat in ieder geval een gezonde stijging zien. In 2017 was er een plus van vijftien procent, meldt de makelaarsvereniging NVM.

‘Een rendement van vier tot vijf procent is zeker haalbaar’

Om meteen maar een fabeltje uit de weg te ruimen. Een tweede woning is niet alleen weggelegd voor particulieren met een dikke portemonnee. Ook middeninkomens ontdekken steeds vaker de zegeningen van een extra woningaankoop. Deels heeft dat te maken met financiële aspecten: het is lucratief om een tweede woning te kopen. En deels kent dat ook zijn gemaksfactor. 


Eerst even de financiële aspecten. De rentestand heeft de laatste jaren historisch laag gestaan. Dat is een belangrijke aanjager voor de aanschaf van een tweede huis, maar misschien nog belangrijker is de zekerheid van investeringen in stenen. “Een rendement van vier tot vijf procent is zeker haalbaar, terwijl sparen op de bank minder opbrengt. Ook de onzekerheid op de beurs vinden veel mensen niet prettig. Omdat er wordt gezocht naar alternatieven, komen ze vaker uit bij de aankoop van een tweede woning”, vertelt Tom van den Brink van Second Home, een beursconcept dat volledig is ingericht op de aankoop van een tweede woning.


Paar cijfers die Van den Brink wil delen: voor de aanschaf van een vakantiewoning wordt gemiddeld 234.000 euro geïnvesteerd, terwijl de grootste groep kopers een budget heeft tussen de 100.000 en 200.000 euro. “Denk aan zelfstandigen die een alternatief zoeken om geld te sparen voor hun pensioen. Je hoeft niet meteen twee ton te investeren. Er zijn al recreatiewoningen beschikbaar voor 40 of 50.000 euro. Bovendien speelt de markt op die vraag in met de bouw van goedkope prefab vakantiewoningen.”


Ook de adviesorganisatie FDC Financieel Planners & Adviseurs ziet de groeiende populariteit van de tweede woning. De rente voor de hypotheekschuld is op dit moment nog erg laag, meldt de organisatie, terwijl de huren die gevraagd kunnen worden, de pan uit rijzen. Door deze combinatie van fiscale voordelen en lage rente, kan de bezitter van een tweede woning onder de streep een flink bedrag overhouden. 


De keuze voor een tweede woning kent niet alleen een financieel, maar net zo goed een emotioneel aspect. Alle afstanden zijn in Nederland binnen één dag te bereiken. Wie een tweede huis heeft, kan op er vrijdagmiddag na het werk naartoe gaan en zondagavond weer terugkeren naar huis. “Dan ben je dus in je eigen droomhuis binnen het weekeinde compleet uitgewaaid. Geen gedoe met het boeken van een hotelkamer, maar ontspannen in je eigen omgeving”, constateert Van den Brink, die daarbij verder aantekent dat Spanje het meest populair is voor een investering in een tweede woning. Daarna volgen Frankrijk, Italië, Portugal, Nederland & Oostenrijk. Als het gaat om ons eigen land, dan zijn met name de toeristische regio’s in trek. Zeeland is populair, dat geldt tevens voor Noord-Holland en de Veluwe. 


Feit

Spanje is erg in trek als investeringsland voor een tweede woning. Niet alleen bij Nederlanders, maar ook bij mensen uit andere regio’s. Dat heeft uiteraard effect op het prijsniveau van het aanbod. In verschillende Spaanse kuststeden zijn de huizenprijzen vanaf de zomer van 2017 tot en met de zomer vorig jaar met meer dan tien procent gestegen. Bovendien worden er ook steeds meer woningen door Spanjaarden gekocht als slimme investering.

Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles