European Media Partner

Thuiswerken was voor de ZZP’er al een gewoonte

Het totaal aantal ondernemingen in Nederland is ongekend hoog. Op 1 januari 2018 telde Nederland 1.818. 672 ondernemingen en op 1 januari 2019 waren dat er 1.901.397. Deze groei van vijf procent is vooral te danken aan het toenemende aantal zzp’ers. 

Het aantal zzp’ers is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt de KVK. In 2015 kwam het aantal zzp’ers uit op 59 per 1000 inwoners. In 2019 steeg dit aantal naar 72 per 100- inwoners, een toename dus van 22 procent. Vooral het aantal zzp’ers uit de zorg, dienstverlening en bouwnijverheid waren verantwoordelijk voor deze stijging. Ook tussen de provincies is een duidelijk verschil merkbaar. Zo is de stijging van het aantal zzp’ers in de provincie Flevoland het laagst met 13 procent en het hoogst in de provincie Zuid-Holland met 27 procent. 


Amsterdam

Noord- Holland kent met 93 zzp’ers per 1000 inwoners het meestal aantal zzp’ers, maar de stad Amsterdam spant de kroon. De gemeente Amsterdam heeft het hoogste aantal zzp’ers per 1000 inwoners, namelijk 127 (op 1 januari 2019), is te lezen op de website van de KVK. In Amsterdam zijn in de zakelijke dienstverlening, media, ICT, cultuur, sport en recreatie de meeste zzp’ers actief. Er is geen specifieke verklaring voor dit hoge aantal. Wel heeft de gemeente Amsterdam een speciaal programma om zzp’ers die het lastig hebben te ondersteunen. Dat kan een reden zijn voor zzp’ers om zich in Amsterdam in te schrijven. 


Werkplek

Vaak ontstaat het idee van een onderneming van een zzp’er aan de keukentafel of op de zolderkamer. Bij de start van de onderneming is vaak nog geen geld voor een eigen kantoor of hippe flexwerkplek. Maar niet alleen de startende zzp’er werkt thuis, vele zzp’ers kiezen hier vanaf het begin juist bewust voor om thuis te gaan werken, aldus de website van Knab Bank. Waar moet de zzp’er dan goed op letten bij het thuiswerken? Vanuit huis werken kost geld. Kosten die je anders misschien niet had gemaakt. De telefoon en laptop zitten het grootste gedeelte van de dag in de oplader en je gebruikt je verwarming en lampen meer en je maakt de koffie nu zelf. Het zijn misschien kleine kosten, maar lopen toch al gauw snel op. 


Fiscaal aftrekbaar

Maar er is goed nieuws. Voor de zzp’er is het mogelijk om kosten van de thuiswerkplek af te trekken, maar dat hangt wel af van de ruimte waarin wordt gewerkt. Je mag de kosten, met een maximum van vier procent van de waarde van de werkruimte pas aftrekken als er sprake is van een fiscaal kwalificerende werkruimte, volgens Knab Bank. Deze werkruimte heb je pas als de ruimte voldoet aan de volgende zelfstandigheids- en inkomenscriterium: de werkruimte moet een zelfstandig deel van de woning zijn, met een eigen ingang en sanitair en je moet ten minste 70 procent van je inkomen verdienen vanuit de werkruimte. Voldoe je aan deze eisen dan mag je de gemaakte kosten aftrekken tijdens de Belastingaangifte. Daarnaast zijn er nog een beperkt aantal aftrekbare kosten. Zo mag je bijvoorbeeld zakelijke telefoongesprekken aftrekken, dit is niet afhankelijk van de werkruimte, maar hangt af of de telefoonkosten een zakelijk karakter hebben. En vergeet als zzp’er niet je verzekeringen even te checken. Want stel je laat per ongeluk je kop koffie over je laptop vallen, dan kun je in de meeste gevallen deze kosten niet claimen bij je particuliere inboedelverzekering. Check dus van te voren een aantal zaken die je uiteindelijk voordeel kunnen opleveren. En het allerbelangrijkste is natuurlijk zorg te dragen voor een werkplek volgens de arboregels, net als voor de mensen in loondienst. Zorg onder andere voor een goede positie van het beeldscherm, een verstelbaar bureau- en stoel en goede verlichting, zodat je op een gezonde en voordelige manier kan thuiswerken!


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles