European Media Partner

The New Zealand Way of Living

De lente is in volle gang en dat betekent dat we ook het buitenleven weer meer gaan omarmen. En daarbij kunnen we een voorbeeld nemen aan de New Zealand Way of Living.

Gewoon spontaan een keertje langskomen, dat zat er voor de meeste Nederlanders niet in. “Toen ik twintig jaar geleden naar Nederland kwam merkte ik dat afspraken eigenlijk altijd plaatsvonden in een bar of restaurant”, vertelt Edward van den Bergh, eigenaar van The Great Outdoors. “En als je mensen dan thuis ontving, dan zaten ze in de woonkamer op de bank met een kopje koffie. Het was gezellig, maar de afspraken werden altijd strikt gepland. Nu zien we dat ook in Nederland ‘entertaining at home’ steeds populairder wordt. De keukens werden opengebroken en men begon met dinner parties. Volgens mij kon het echter nog leuker, dus ik keek voor inspiratie naar mijn land van herkomst, Nieuw-Zeeland.”

 

Het buitenleven

De volgende stap, aldus Edward, is lekker buiten entertainen. “In Nieuw-Zeeland zijn de mensen eigenlijk altijd buiten. Er wordt gebarbecued, de kinderen spelen in de tuin en iedereen brengt iets leuks of lekkers mee voor op de barbecue. Daarbij kijken we vooral naar lekkere verse en lokale producten. Soms brengt iemand zelfs een zelf gevangen visje mee. Dat is echt heerlijk en uiteindelijk is dat ook waar het om gaat: lekker samen zijn met heerlijk eten en drinken. In Nederland zien we nu dat iedereen als een soort chef achter de barbecue moet staan, maar dat hoeft helemaal niet. Een paar lekkere worstjes, een stukje vis en fijne groenten kunnen al meer dan genoeg zijn. Je moet het gewoon leuk hebben met elkaar, ‘the wine doesn’t make the moment, the moment makes the wine’.”

 

Buitenkeukens en entertainment eilanden

Allemaal leuk en aardig, die New Zealand Way of Living, maar met het wisselvallige en vaak regenachtige weer in Nederland zit buiten koken er niet altijd in. Of toch wel? “Je wil natuurlijk niet dat barbecueën een soort man-test wordt”, zegt Edward. “Dat je buiten in de regen en de wind staat om het maar het langst vol te houden. Barbecueën moet ook comfortabel zijn, uit de wind en de regen en op een mooie plek. Een mooie overdekte buitenkeuken is dan een perfecte oplossing.”

 

Belangrijk bij zo’n buitenkeuken, is dat de basis goed zit. “Denk aan een volledig geïsoleerde vloer zodat de kou niet door je tenen komt, mooie muren voorzien van glazen panelen en een goed dak tegen de regen. Zo houd je wel het buitengevoel, maar zit je niet in de kou. Als je wil kan je zelfs warmtelampen toevoegen zodat je eigenlijk het hele jaar door kunt genieten van koken in de buitenlucht.”

 

Back to basics

Terug naar de natuur en weg van de schermen, dat is wat Edward zo aantrekt in deze manier van leven. “Je blijft gewoon betrokken bij elkaar”, vertelt hij. “Terwijl de kinderen in de tuin spelen sta ik in de buitenkeuken de aardappelen te schillen. Veel mensen koken ook als hobby en in de buitenlucht voel je dat nog veel meer. Voeg daar een aantal vrienden aan de bar aan toe, als dat straks weer mag, met een biertje of een wijntje, en dan wordt het al helemaal een feest. Het enige nadeel aan zo’n entertainment eiland is dat iedereen bij jou wil komen, haha!”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles