European Media Partner

Sportief genieten in Zuid Oostenrijk

Aan de zonnige zuidelijke kant van de Oostenrijkse alpen kunnen de fietsen al gerust in het voorjaar tevoorschijn gehaald worden. Dankzij het zonnige en milde klimaat is het hier al vroeg in het jaar lekker fietsweer – ook als er in de bergen nog geskied kan worden. Fietsen – alleen, met vrienden of met het hele gezin – kan hier in overvloed. Bijvoorbeeld over de Drauradweg. Deze route brengt je langs de mooiste plekjes van dit unieke landschap met bergen en meren. 

De Drauradweg verbindt vier landen - Italië, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië met elkaar. Deze fietsroute slingert met een lengte van in totaal 510 kilometer,  van het Toblacher Feld in Zuid-Tirol tot aan de Kroatisch-Sloveense grens bij Varaždin. De tocht door de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk kan gemakkelijk in vier dagen worden afgelegd, maar dan zou er geen tijd over zijn om van alle bijzondere plekken en plaatsen langs de route te genieten. Je vindt hier namelijk niet alleen tal van mogelijkheden om het land te leren kennen, stadjes te verkennen of uitgebreid te kunnen genieten van de heerlijke keuken. De keuken van de zuidzijde van de Alpen bestaat uit bijzondere gerechten met vooral verse en regionale producten en kent invloeden uit de drie landen Oostenrijk, Italië en Slovenië. Zoals het hoort in een echte authentieke keuken, vormen de verschillende regio’s en seizoensproducten de basis. Wie niet de hele Drauradweg fietsend wil afleggen kan ook een stukje verder met de trein, boot of de Drauradwegbus. 


De Drauradweg begint op het Toblacher Feld in Italië. Dit deel is vanwege zijn breedte en hoogteverschillen prima geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Even verder staat het eerste uitstapje al op het programma - kruidendorp Irschen aan de voet van de Kreuzeckgroep: een verborgen natuurjuweel, dat je moet zien, horen, ruiken en proeven. 

Begeleid door de beboste heuvels van de Gailtaler Alpen met hun markante rotspunten, gaat de tocht verder richting Spittal an der Drau. Het indrukwekkende renaissanceslot Porcia in het centrum van deze stad is een van de belangrijkste, historische bouwwerken van de regio Millstätter See. 


Na veertig 'gemoedelijke' kilometers langs de Drau is het tijd voor Villach. Deze stad ligt niet ver van de Sloveense en Italiaanse grens en biedt tal van gevarieerde uitstapjes voor jong en oud. 

In de KärntenTherme in Warmbad Villach kunnen de kuiten weer even bijkomen in het warme bronwater. Burchtruïne Landskron boven de Ossiacher See is met de roofvogelshow en de 'Affenberg' een leuk uitstapje - vooral voor gezinnen. En wie van een prachtig uitzicht wil genieten, gaat heel comfortabel met de Kanzelbahn naar de top van de 2.000 meter hoge Gerlitzen Alpe. Een waardige afsluiting van deze etappe is een boottocht op de Ossiacher See of op de Drau.


Het stuk tussen Villach en Völkermarkt is een van de meest gevarieerde etappes van de hele Drauradweg. Uitstapjes naar de nabijgelegen, tot 28 graden warme meren- Wörthersee, Faaker See en Klopeiner See – zijn absoluut de moeite waard. Bovendien knap je na een sprong in het water weer heerlijk op. Voor een vleugje geschiedenis ga je naar Frög in de buurt van Rosegg, een bezienswaardige vindplaats van graven uit de Hallstatt periode. Tijdens de verdere tocht door het Rosental loopt de route grotendeels over goed begaanbare dijkwegen. Nog een hoogtepunt langs de route: Ferlach, de geweermakers stad met wereldwijde bekendheid. 


In het (beek)dal van de Drau tref je een veelzijdige fauna, adembenemende uitzichten op de Karawanken en Völkermarkt met zijn 'Stadtmuseum’. Dat zijn slechts enkele indrukken, die je langs de Drauradweg in Südkärnten kan opdoen. In de regio rond het warmste meer van Oostenrijk - de Klopeiner See - staat de fiets al jaren centraal. Recreatieve fietsers en mountainbikers vinden hier dan ook de beste omstandigheden voor een gevarieerde, ontspannen en actieve vakantie in de natuur. De uitstekende fietsroutes kunnen individueel, maar ook met een fietsgids worden verkend.


Vanaf de Oostenrijkse grens in Lavamünd fiets je in één tot twee dag etappes naar Maribor in Slovenië. De laatste etappe van de Drauradweg loopt van Maribor naar Varaždin in Kroatië. Er wordt zowel in Slovenië als in Kroatië hard gewerkt aan de fietsroute. Het is de bedoeling dat in 2020 het gedeelte tussen Dravograd in Slovenië tot de samenvloeiing van de Mur en de Drau bij Varaždin voltooid is. 


De zuidzijde van de Oostenrijke Alpen is dus de perfecte regio voor een sportieve (fiets) vakantie. Geniet van de bergen, de meren, de velen prachtige uitzichten, de veelzijdige stadjes en de heerlijke keuken! 


Delen

Journalist

Related articles