European Media Partner

Sneller, leuker en veiliger fietsen

De afgelopen jaren heeft wielrennen flink aan populariteit gewonnen. Volgens de Wielersportmonitor van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) telt ons land momenteel 737.269 wielersporters. Dit zijn alle Nederlanders van 18 jaar en ouder die minstens 12 keer per jaar aan wielrennen of mountainbiken doen. En dat leidt tot interessante ontwikkelingen in de wielerwereld.

Zo zien we in 2020 een duidelijke hang naar technologie, aldus We Love Cycling. Niet alleen de e-bike is populair, ook andere digitale trends zijn in aantocht. Daarnaast worden ook het gebruik van bredere banden en schijfremmen steeds populairder.


Digitale innovatie

GPS-systemen vind je tegenwoordig niet alleen in de auto, maar zeker ook op de fiets. Boordcomputers kunnen je helpen bij het kiezen van de beste route, laten je weten wat het weer onderweg is en kunnen zelfs je fitheid monitoren. Ook kan je hiermee je fiets traceren mocht deze gestolen worden.


Deze digitale innovatie gaat echter nog verder: maak je klaar voor fietsbrillen met augmented reality (AR). Deze brillen hebben hetzelfde te bieden als een boordcomputer, of zelfs nog meer. Hiermee kan je namelijk ook nog eens muziek luisteren en zelfs bellen terwijl je fietst. Ook hebben sommige brillen een functie waarmee je foto’s of video’s kan maken terwijl je aan het fietsen bent. Zo kan je de prachtige gebieden waar je doorheen fietst gelijk vastleggen om later nog eens terug te zien.


Bredere banden

Ook zien we steeds vaker fietsen die met bredere banden kunnen worden uitgerust, stelt We Love Cycling. Dit betekent dat je met je fiets niet alleen op asfalt, maar ook gemakkelijk op een grind- of zandondergrond kunt fietsen. Hierdoor hebben wegfietsen bijna hetzelfde te bieden als racefietsen, maar met meer comfort en een grotere versnellingsspreiding. Hierdoor verdwijnt het verschil tussen aero-, weg- en gravelfietsen en zal in de toekomst misschien alleen onderscheid gemaakt worden tussen weg-, race- en MTB-fietsen.


Schijfremmen

Een trend die al langer in aantocht was, maar nu echt is doorgebroken, is het gebruik van schijfremmen. Schijfremmen zorgen ervoor dat je je remkracht meer en beter kunt doseren, in alle weersomstandigheden. Daarnaast zijn schijfremmen onderhoudsarm, zorgen ze niet voor slijtage aan de velgen en heb je minder risico op klapbanden door oververhitte velgen bij lange afdalingen. In het profpeloton zijn deze remmen al volop aanwezig, maar nu weten ze ook hun weg naar de amateurfietser te vinden.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles