European Media Partner

Slow en steady in de fashion-industrie

De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën na de olie-industrie. Iedere zes weken hangt er wel weer een nieuwe collectie in de winkels om de honger van de klant naar nieuwe kleding te stillen. Terwijl een groot deel van de nieuwe kleding niet eens wordt gedragen. De teveel geproduceerde kleding wordt gedumpt, versnipperd of verbrand. Bovendien is er voor één spijkerbroek 7000 liter water nodig en legt de kleding ook nog eens grote afstanden af om van de fabriek tot aan de klant te komen. 

Fashion Pact 

De grote modebedrijven beloven nu beterschap. Op de laatste G7 top in 2019 hebben tweeëndertig van de grootste modebedrijven de Fashion Pact ondertekend. Dit houdt in dat de modewereld moet verduurzamen. Echter, het lijkt erop dat dit vooral veel mooie woorden zijn, geen harde cijfers en feiten. 


Alternatieven 

Een duurzaam alternatief is vintage kleding. Op steeds meer plekken zie je vintage kledingwinkels verschijnen. Het hergebruiken van andermans kleding zorgt ervoor dat er geen nieuwe hulpbronnen gebruikt hoeven te worden. Een ander alternatief is green fashion. Het belangrijkste hierbij is dat het gehele proces, van de gebruikte materialen tot aan het energieverbruik, groen moet zijn.


Toekomst

Hoe kunnen wij zelf bijdragen aan een groenere mode-industrie? Allereerst door minder nieuwe kleding aan te schaffen. Als je dan toch iets nieuws wilt aanschaffen richt je dan op modemerken die fair trade/green fashion verkopen. Deze merken richten zich op het groen produceren van de kleding, die ook nog eens onder eerlijke omstandigheden worden geproduceerd. Ten slotte zien we ook de vegan trend doorzetten in de fashion industrie. Vegan fashion is vrij van dierlijke grondstoffen als leer en wol, wat niet alleen goed is tegen dierenleed, maar ook de duurzaamheid ten goede komt.   

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles