European Media Partner

Schenken of nalaten? Dit moet je weten!

Naar mate je ouder wordt is het goed om na te gaan denken over je financiën. Je wil je vermogen natuurlijk zo goed mogelijk achterlaten. Maar hoe kan je je kinderen, kleinkinderen of een goed doel zo goed mogelijk ondersteunen?

Schenkingen

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om geld te geven aan een persoon of goed doel. Zo kun je kiezen om je vermogen tijdens je leven aan je kinderen of kleinkinderen te schenken. Of je kunt je vermogen na het overlijden aan hen nalaten. Schenken is natuurlijk een stuk leuker dan nalaten, omdat je op die manier kan zien hoeveel plezier de personen ervan hebben. Daarnaast kan je bij een schenking aan een goed doel in de gaten houden of de schenking wel goed terecht komt, of je kan natuurlijk de geschonken spullen bewonderen in bijvoorbeeld een museum. Dit geeft een goed gevoel, omdat je dan weet dat jouw schenking iets toevoegt voor anderen. Bij een nalatenschap kan je zelf niet meer zien wat er met het geld of de spullen gedaan wordt. Dit is dus een stuk minder aantrekkelijk voor mensen. 


Voordelen nalatenschap

Toch zitten er een aantal voordelen aan een nalatenschap. Je kunt namelijk een specifiek bedrag nalaten, maar je kunt ook een bepaald percentage van je vermogen nalaten. Jasper Nobel, partner bij Everest Notariaat, legt uit: “Als je dan eerder komt te overlijden of langer leeft dan verwacht, waardoor je vermogen dus afwijkt van de verwachtingen, ontstaan er minder vervelende situaties.” Een voorbeeld kan bijvoorbeeld zijn dat in het testament is vastgelegd dat een persoon zes ton aan een goed doel nalaat. Vervolgens komt de persoon later te overlijden en is er maar vijf ton over. Dan blijft de familie van deze persoon met een schuld achter. En zo wil je je familie natuurlijk niet achterlaten. 


Goede doelen

Ook kun je ervoor kiezen om een goed doel in je testament op te laten nemen. Dit gebeurt de laatste jaren steeds vaker. Volgens Nobel is het goed om met een notaris een testament op te stellen. “Zo zorg je dat je wensen zo goed mogelijk worden uitgevoerd, zowel tijdens je leven als daarna.” Vaak spelen er twee factoren mee als men ervoor kiest een goed doel in zijn of haar testament op te laten nemen. Aan de ene kant hebben mensen vaak goede ervaringen met een goed doel, waardoor ze dit goede doel in het testament opnemen. Aan de andere kant zijn er ook mensen die geen erfgenamen hebben waardoor ze hun vermogen liever nalaten aan een goed doel. 

Het is in elk geval aan te raden je testament regelmatig kritisch te bekijken. Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie: “Iets wat je nu beslist kan namelijk over een aantal jaar heel anders zijn. Daarnaast verandert je vermogen continu, zo kan je bijvoorbeeld zelf een erfenis ontvangen waardoor je vermogen enorm stijgt. Eens in de zoveel tijd moet je bij jezelf nagaan of je nog weet wat je geregeld hebt en of dit nog relevant is.”

Delen

Journalist

Roos Breed

Related articles