European Media Partner

Rens Kroes

Haar grootouders hadden een biologische boerderij en haar moeder is voedingsdeskundige. Het was dan ook geen verrassing dat voeding in het leven van Rens Kroes een grote rol zou krijgen. Nu ze in verwachting is van haar eerste kindje is bewust zijn van je voeding en wat je je lichaam geeft voor haar nog belangrijker geworden. 

“Nu er een kleine in mij zit ga ik nog bewuster met voeding om, ook omdat ons kindje de juiste vitaminen en mineralen nodig heeft. Daarnaast laat ik bepaalde dingen zoals natuurlijk alcohol en rauw vlees staan. Maar dat is vanzelfsprekend. Ook ben ik voorzichtiger met kruiden. Zo deed ik altijd graag citroenmelisse en salie in mijn thee, maar daar moet je gedoseerd mee omgaan bij een zwangerschap.”


Heb je ook last gehad van cravings?

“Jazeker. Toen ik nog niet wist dat ik zwanger was had ik ontzettend veel behoefte aan vlees. Terwijl ik eigenlijk nauwelijks tot geen vlees eet. Maar ik had daar ineens behoefte aan en dat heb ik toen ook toegelaten. Waar ik recent veel trek in heb is chips en patat. Dat neem ik dan ook, maar ik zorg overall voor een goede balans.”


Waarom vind je gezonde voeding zo belangrijk?

“Het is wetenschappelijk bewezen dat goede voeding ervoor zorgt dat je je goed voelt. Zeker nu met het coronavirus vind ik het nog belangrijker om mijn immuunsysteem te verbeteren. Daarnaast is het zo dat velen een tekort aan vitaminen en mineralen hebben. Ik vind dat de focus daar ook op moet liggen, het oplossen van deze tekorten. Als je bewust bent van wat je inneemt ga je er automatisch rekening mee houden.” 
Je raadt mensen dus aan om ook goed te letten op de vitaminen en mineralen en de eventuele tekorten die mensen daaraan hebben?

“Ik hoop met mijn voedzame gerechten vooral mensen te inspireren om zelf te gaan koken. Bewust bezig zijn met de ingrediënten en het bereiden ervan. Zodat je bewuster wordt van wat je eet en meestal voel je je dan na een tijdje ook weer beter. Op het gebied van gezondheid moet men altijd eerst een arts raadplegen. Als je je goed voelt is dat natuurlijk niet nodig. Maar veel mensen hebben kleine klachten, zoals vermoeidheid of futloosheid. Dat beschouw ik als kleine signalen dat je lichaam niet in balans is. Als zij mij om advies vragen, raad ik aan om eerst bij jezelf te rade te gaan hoe je levensstijl is. Beweeg je genoeg? Hoe zijn je sociale contacten? Heb je stress? Daarna kun je het ergens anders zoeken, door bij de huisarts bijvoorbeeld een bloedtest te laten doen. Of naar een homeopathische therapeut te gaan.”


Hoe was de afgelopen periode voor jou? Stond je nog meer dan anders in de keuken nieuwe recepten uit te proberen?

“Ik heb sinds kort via mijn eigen webshop, Powerfoodies Market, een eigen merk uitgebracht, GUCOT. De naam is afgeleid van twee vruchten, namelijk de guaraná en de apricot, oftewel de abrikoos. Allebei hele krachtige vruchten en ik vond de samenvoeging van deze twee een hele mooie naam vormen. Dit merk heb ik op de markt gebracht omdat ik steeds meer vraag kreeg naar bepaalde producten die ik veel gebruik, zoals appelazijn. Daarnaast heb ik geprobeerd om de mensen thuis te inspireren met extra bakrecepten op mijn blog en Instagram stories, wat voor mij best druk was want de webshop ging die periode ook erg goed. Ik heb dus niet stil gezeten!”


Hoe zijn je eigen producten tot stand gekomen?

“Ik heb samen met mijn team eerst ontzettend veel onderzoek gedaan. Zo hebben wij in Frankrijk een biodynamische boer ontmoet die nu voor mij de appelazijn maakt. Ik vind het belangrijk mijn producenten te ontmoeten en goed te kijken waar het product vandaan komt en wie het maakt. Ik vind het belangrijk dat ze het met liefde bereiden en dat we op één lijn zitten. Zo doen we dat ook met de andere producten. 
Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Dat verschilt eigenlijk heel erg. Zo heb ik net van de buren een enorme zelfgekweekte courgette gekregen. Dan bedenk ik gelijk al: ‘Oke wat zou ik daar mee kunnen doen?’ Van daaruit ga ik nadenken over recepten. Uiteindelijk heb ik er een courgettecake van gemaakt. Of ik zie op internet inspiratie voor ingrediënten, waar ik dan graag mee aan de slag wil. Daarnaast werk ik nu veel samen met Rabobank die verleden jaar het programma Food Forward heeft gestart. Met hen onderzoek ik onder andere wat bijvoorbeeld gezonde én duurzame voeding is. Zo heb ik bijvoorbeeld een biodynamische boer leren kennen in Wageningen, die quinoa en lupinebonen lokaal kweekt. Dus dan besluit ik daar een recept mee te maken. Ik haal dus eigenlijk mijn inspiratie uit mijn eigen ervaringen en heb veel inspiratiebronnen, maar niet echt één persoon. Als ik een persoon moet noemen dan is het mijn moeder. Zij staat heel mooi in het leven en is heel ruimdenkend en ze weet heel veel over voeding. En als laatste lees ik heel veel voor informatie, maar ook voor inspiratie. Momenteel zijn het vooral boeken over opvoeden en zwangerschap, haha.”


Wil je je kindje ook zo gezond mogelijk gaan opvoeden?

“Ik hoop in het begin borstvoeding te kunnen gaan geven, mocht dat lukken. En als het kindje wat ouder is zou ik het graag niet te veel gepureerd eten aan willen bieden, zodat het kindje ook goed de structuren kan leren kennen van het eten. Baby led weaning noem je dat. Maar dat weet ik allemaal nu nog niet en moet ik allemaal gaan ontdekken en aanvoelen wat goed voelt.” 


Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Allereest natuurlijk komt het moederschap er nu bij en zal dat ook een grote invloed hebben op m’n leven. Als ik dan terugkijk op de afgelopen jaren vond ik het schrijven van mijn kookboeken en lifestyle boek ontzettend leuk, omdat ik daar heel veel creativiteit in kwijt kan. Ook kunnen mensen mijn boeken in huis halen en gebruiken in de keuken. Veel mensen vinden dit ook veel fijner werken dan vanuit een recept via mijn website. Ik denk dus wel dat er nog een kookboek aan gaat komen. Daarnaast wil ik uiteraard mijn bedrijf Powerfoodies Market en de bijbehorende webshop gaan uitbreiden met meer producten. En ik hoop binnenkort weer meer te kunnen gaan reizen met mijn gezinnetje.”


Vijf favoriete recepten:

  • Vooral in de zomer vind ik een quinoasalade heel lekker. Blijft mijn favoriet! 
  • Homemade twix repen
  • Romige Korma curry
  • Jackfruit taco’s
  • No bake chocolate cake

Feit

Rens Kroes groeide op in Friesland in een familie waar gezonde voeding centraal stond en nog altijd staat. In 2013 startte zij een blog over haar liefde voor gezonde voeding, terwijl ze in een obesitas kliniek werkte. De blog werd een succes en in datzelfde jaar opende ze haar voedingsdeskundige praktijk. In de tussentijd publiceerde Rens haar eerste van de tot nu toe vijf (kook)boeken en deze werden allemaal een groot succes. Door de vele vragen van haar volgers is ze in 2018, samen met haar partner, begonnen met een eigen online winkel Powerfoodies Market waar ze haar eigen Gucot-producten en andere duurzame keukenartikelen verkoopt. 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles