European Media Partner

Recept: Lebkuchen

Deze kruidige Duitse koekjes worden vaak gegeten tijdens de kerstperiode. Bak de 

koekjes eventueel in verschillende vormen, rijg er een lint door en gebruik de koekjes als 

eetbare versiersels voor de kerstboom.

Wat heb je nodig?

Voor 24 koekjes

250 milliliter acaciahoning

175 gram donkerbruine suiker

1 ei

1 eetlepel bruine rum

geraspte schil van 1 sinaasappel

300 gram bloem

1 theelepel cacaopoeder

½ theelepel gemalen kaneel

¼ theelepel gemalen koriander

¼ theelepel gemalen kardemom

¼ theelepel gemalen kruidnagel

¼ theelepel versgeraspte nootmuskaat

½ theelepel zout

½ theelepel bakpoeder

50 gram fijngehakte gekonfijte sinaasappelschil

50 gram fijngehakte geroosterde hazelnoten

1 eierdooier

geblancheerde en geschaafde amandelen, voor de afwerking


Zo maak je het:

Breng de honing langzaam aan de kook in een pannetje. Haal van het vuur 

en voeg de suiker, het ei, de rum en sinaasappelschil toe. Doe de bloem, het 

cacaopoeder, de specerijen, het zout en bakpoeder in de mengkom. Roer er het 

honingmengsel onder met de platte menghaak op stand 2. Voeg de gekonfijte 

sinaasappelschil en hazelnoten toe. Zet een nacht koel weg.

Verwarm de volgende dag de oven voor op 190°C/gasstand 5. Verdeel het deeg 

in 4 porties en verwerk 1 portie tegelijk; hou intussen de rest koel. Rol het 

deeg op een goed bebloemd werkvlak uit tot ½ centimeter dik. Steek er rondjes van 

5 cm of andere vormpjes uit en leg deze op bakplaten belegd met bakpapier. 

Schik enkele geschaafde of geblancheerde amandelen op elk koekje. Meng de 

eierdooier met 1 eetlepel water en bestrijk er de koekjes mee. Bak de lebkuchen 

in 12 à 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.

Delen

Journalist

Related articles