European Media Partner

Puur natuur en overheerlijk

“We zijn precies op tijd”, roept Martina enthousiast als we samen met haar aankomen bij de wijnkelders. Er komt net een wagen vol met handgeplukte blauwe druiven aanrijden. “Nu kun je echt het hele proces zien”, vertelt ze. “De druiven gaan eerst in een soort grote zeef, waarin alle vuiltjes er tussenuit gehaald worden. Daarna worden ze gekneusd en wordt het sap in grote tanks gegoten waarin het vergist.”

Fattoria La Vialla

We zijn op bezoek bij Fattoria La Vialla. Een agrarisch familiebedrijf in de Chianti regio in Toscane. Hier wordt gewerkt volgens de biodynamische en biologische landbouwmethode. Martina belooft mij dat ik deze dagen nog ‘les’ zal krijgen over biodynamische landbouw, maar wil mij eerst rondleiden over de Fattoria, de boerderij.


“Het druivensap dat hierbij vrij komt noemen we most”, gaat Martina verder, terwijl ze een glaasje most uit de grote tank tapt. Tijdens het vergisten komt ook de alcohol vrij, wat je in de most al kunt proeven… Op La Vialla worden wijnen zo natuurlijk mogelijk gehouden, de wijnen ondergaan een hele lichte filtering en sommige wijnen zijn zelfs ongefilterd. Dit betekent dat de gisten in de wijn blijven zitten, waardoor de wijn zich ook in de fles blijft ontwikkelen. Wat ik het noemen waard vind is dat de wijnen van La Vialla een bijzonder laag sulfietgehalte hebben.  Alle producten van de Fattoria zijn puur natuur, en dat proef je. In 2020 heeft de Fattoria de onderscheiding ontvangen voor de Beste Producent Internationaal (voor de 6de keer!) op Mundus Vini Biofach in Duitsland.


Onze favorieten? De frisse witte Torbolino wijn en de Toscaanse dessertwijn, Vin Santo del Chianti Riserva. Die laatste is vooral heerlijk als je er versgebakken Cantucci, Toscaanse koekjes met amandelen, in doopt. Dat vinden wijnkenners dan misschien een belediging voor zo’n mooie wijn, maar in Toscane krijg je dit vaste prik geserveerd, het staat symbool voor gastvrijheid!


Koekjes, sauzen en andere heerlijkheden

Over koekjes gesproken, ook die worden bij La Vialla natuurlijk handgemaakt van eigen verbouwd graan. Het graan wordt dagelijks vers gemalen op molenstenen. Pal daarnaast ligt de bakkerij, het ruikt er naar de overheerlijke koekjes die gebakken worden in de houtovens.


We lopen door, achter de grote ramen naast de bakkerij zien we de productieruimte voor de sauzen. Bakken vol vers geplukte groenten veranderen in saus. De moestuinen bevinden zich dichtbij, de oogst wordt dezelfde dag nog verwerkt. In het ‘fabriekje’ gebruiken ze speciale pannen. Daarin worden de sauzen gekookt onder vacuüm wat de kooktijd verkort, dat behoudt de voedingsstoffen en de smaak. Dat willen we natuurlijk meteen proeven… en dat kan!


Ook mogen we een kijkje nemen in de kaasmakerij. La Vialla houdt zo’n 1.300 schapen, die hier een heel vrij leven leiden. Van hun melk worden in de eigen kaasmakerij geweldig lekkere pecorino-kazen gemaakt. Van de jongere kazen, van 4 maanden gerijpt, tot aan speciale ‘riserva’ kazen met een rijping van maar liefst 3 jaar.  


Er worden zoveel dingen gemaakt op La Vialla, alles afkomstig van eigen landbouw, alles op de Fattoria zelf verwerkt en verpakt. Dat begint bij de wijnen, de pasta’s, de sauzen, de olijfolie (La Vialla heeft een eigen olijfoliemolen),maar ook antipasti, confituren, honing en koekjes.   


Alle heerlijkheden die we bij La Vialla gegeten hebben kunnen we gelukkig thuis zelf bestellen. Dat kan via de website, direct bij La Vialla, er wordt namelijk niet gewerkt met tussenpersonen. De natuurzuivere producten gaan rechtstreeks van de boerderij naar de klant.


Passie, liefde en vrolijkheid

Het enthousiasme van Martina merken we bij iedereen die we op de Fattoria spreken, zowel bij gasten als medewerkers. Stuk voor stuk zijn het ontspannen, vrolijke mensen met een passie voor heerlijke, gezonde en vooral pure voeding. En steeds meer mensen beginnen deze levensstijl op te pakken. Goed voor mens, dier en natuur, en met fantastische smaken

Feit

 Biodyna-watte?

We gaan op les bij Donato, agronoom die sinds 2004 voor La Vialla werkt.  "Biodynamische landbouw gaat een stap verder dan biologische. Veel verder dan ‘geen gebruik van kunstmest en pesticides’. De biodynamische teelt doelt voornamelijk op het behoud en de verbetering van het leven in de bodem. Het woord komt van de Griekse woorden bios, het leven, en dynamos, de kracht. De hele Fattoria volgt een gesloten kringloop, waarbij het afval van de afzonderlijke producties wordt hergebruikt om de bodem te verrijken. Alles gaat op de ‘composthoop’, denk bijvoorbeeld aan de mest, maar ook de schillen en pitjes van paprika’s en tomaten, enz. We gebruiken biodynamische preparaten zoals kamille, kiezel, valeriaan en duizendblad, in kleine doses, als biologische 'activeringsmiddelen '. Ook de voor de biodynamica typische koehoorns worden met koemest gevuld en gedurende de winter ingegraven. De aarde, de humus die in de hoorns zit wanneer deze weer worden opgegraven, is rijk aan micro -organismen. Dit wordt met water verdund en gesproeid over de landerijen. De micro-organismen vermenigvuldigen zich en maken de bodem vruchtbaarder. Andere preparaten worden verdund en over de gewassen gesproeid, zij beschermen de planten, bevorderen de groei en de weerstand. Bij alle werkzaamheden wordt nauwkeurig de maankalender gevolgd". 


Delen

Journalist

Related articles