European Media Partner

Pride around the world

Wil je dit jaar de Gay Pride eens meemaken in een andere stad, of ben je na de Amsterdam Pride nog niet uitgefeest? Kom dan eens meefeesten op de volgende bestemmingen!


Brighton and Hove Pride – 2 t/m 4 augustus

In het prachtige kuststadje Brighton vind je een van de grootste Pride events van Groot-Brittannië. Brighton and Hove Pride Festival trekt jaarlijks zo’n 400.000 mensen. De LGBTQ+ Community Parade is een van de grootste gratis evenementen in de UK en naast de parade vind er ook een groot festival plaats met live optredens, cabaret en plekken om lekker te dansen. In voorgaande jaren stonden grootheden als Britney Spears, Grace Jones, Jessie J en Dua Lipa al op het podium en ook dit jaar belooft het weer een groot feest te worden.

En ben je uitgefeest? Dan kan je de volgende dag heerlijk uitwaaien op het strand of het gezellige stadscentrum intrekken!


Prague Gay Pride – 5 t/m 11 augustus

Eén week lang staat Praag in het teken van LGBTQ+ awareness. In 2011 werd in Praag voor het eerst een gay pride georganiseerd, en het was gelijk een groot succes. Dit jaar moet het nog beter worden, met meer feesten en meer acts op de grote podia. Het evenement focust zich vooral op de rechten van LGBTQ+ personen in Centraal Europa. Naast grote feesten, en natuurlijk de parade, kun je hier ook genieten van vele lezingen en culturele evenementen. Elk jaar komen er vele internationale LGBTQ+ icons naar Praag, waaronder Eurovisie Songfestival winnaar Conchita Wurst en onze eigen Ellie Lust. Prague Pride is een van de grootste culturele evenementen in Tsjechië en zeker een bezoekje waard.


Reykjavik Pride – 8 t/m 17 augustus

Reykjavik Pride is dan misschien niet zo groot als een aantal andere Europese Pride events, een goed feestje is het zeker. Reykjavik Pride bestaat al sinds 1999 en trekt jaarlijks vele mensen van alle geslachten en geaardheden. Het festival promoot zichtbaarheid en moed en geeft mensen binnen de LGBTQ+ community een platform om zich te uiten en ze worden daarin gesupport door veel van hun landgenoten.

Op het programma vind je dit jaar onder andere een Queer Literature Walk, een tour door de stad waarbij je van alles te weten komt over de IJslandse LGBTQ+ literatuur.


Curaçao Pride - 25 t/m 29 september

Liever Pride vieren op een iets warmere bestemming? Dan is Curaçao pride het evenement voor jou. In het Caraïbisch gebied is nog een hoop te winnen wanneer het gaat om gelijke rechten voor LGBTQ+ personen, en daarom werd in 2013 de Curaçao Pride Organization, Gay Pro, opgericht. Elk jaar worden er stappen gemaakt in de acceptatie van LGBTQ+ personen. Dit jaar worden er een Pride Walk, een openingsconcert en vele mooie feesten gehouden. En uiteraard loopt de acceptatie van LGBTQ+ personen en het verkrijgen van gelijke rechten als een rode draad door de evenementen. Op Curaçao kun je heerlijk feesten in de zon! En dan wordt er door de meeste mensen ook nog eens Nederlands gesproken!


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles