European Media Partner

Plastic op je gezicht? Liever niet!

Goed voor onze huid zorgen willen we natuurlijk allemaal, zeker nu het koude weer en de droge lucht van de verwarming onze huid uitdrogen. Maar hoe weet je nou welke crème je uit het gigantische aanbod moet kiezen? En is deze naast goed voor je huid eigenlijk wel goed voor de wereld?

Want wat blijkt nou: in veel van onze cosmetische producten zitten minuscule plasticdeeltjes. “Deze deeltjes helpen het product lekker smeren en zijn een redelijk goedkoop vulmiddel, dat ook nog eens regenbestendigheid creëert, maar het is natuurlijk een ramp voor het milieu, want als je je gezicht schoonmaakt spoel je al dat plastic door de gootsteen”, zo vertelt Angela Ursem, mede-oprichter van huidverzorgingsmerk Food for Skin. “Het hoeft er ook helemaal niet in te zitten en het doet helemaal niks voor je huid. Maar toen ik op zoek ging naar een premium skin care merk zonder chemicaliën kon ik niets vinden dat vegan, honderd procent natuurlijk en echt goed voor mijn huis was. En dus ben ik samen met mijn zus, die schoonheidsspecialiste is, zelf producten gaan ontwikkelen.”


Groenvoer voor je huid

De vraag die daarbij centraal stond? Hoe je de huid echt kan voeden in plaats van deze op te vullen met chemicaliën. “We zijn toen gaan kijken naar voeding, want je huid is natuurlijk gewoon een orgaan”, vertelt Angela. “En net als de andere organen in ons lichaam kan je ook de huid het beste verzorgen met groenten. In groenten zitten vitaminen en mineralen die heel veel goeds kunnen doen voor je huid. Je ziet dan ook vaak producten waar vitamine A aan is toegevoegd, maar waarom zouden we dat niet gewoon uit de natuur zelf halen? Dat is de meest natuurlijke manier om vitaminen en mineralen toe te voegen.”


Neem bijvoorbeeld tomatenolie, vertelt Angela. “Tomaat beschermt zichzelf heel goed tegen invloeden van buitenaf, zoals het weer en zonlicht. Daarom is het ook een hele goede beschermer van de huid. Zeker in de winter is dat heel belangrijk, want je huid kan door de kou en de verwarming snel uitdrogen. Ook olie uit wortelen doet wonderen voor je huid. Dit zit bomvol vitamine A en dat is goed voor de celvernieuwing.”


Doe maar duurzaam

Maar al die groenten moeten natuurlijk ook ergens vandaan komen. “Je wilt liever geen groenten in je huidverzorging die je ook gewoon zou kunnen eten”, stelt Angela. “En dus proberen we zo veel mogelijk restproducten zoals schillen, zaden, noten en pitjes te gebruiken voor onze producten. Zo staat er in Italië een pastasausfabriek die de pitjes van hun tomaten weg moesten gooien. Deze gaan nu naar een cosmetisch lab waar de olie uit de pitjes wordt onttrokken, zodat we ze alsnog kunnen gebruiken. Tot nu toe doen we voor twintig procent aan upcycling en in 2022 hopen we dat zelfs naar vijftig procent te brengen. Die processen bestaan eigenlijk nog niet in cosmeticaland in Nederland, dus die zijn we zelf aan het ontwikkelen.”


En die microplastics, die zijn dus in geen velden of wegen te bekennen. “Het is gewoon echt niet nodig om cosmetica met microplastics te gebruiken, want de alternatieven zijn er”, vertelt Angela. “Daarom hebben we dit merk ook opgezet, maar er zijn ook andere mooie producten zonder microplastics te vinden. Wij werken bijvoorbeeld veel samen met de plastic soup foundation. Zij hebben een hele mooie app, Beat the Microbead, waarmee je de ingrediëntenlijst op een cosmeticaproduct kan scannen om te achterhalen of er plastic in zit. En over het algemeen geldt: als je de ingrediënten niet herkent, dan zit het misschien niet goed. Als we daar allemaal wat beter op gaan letten is het helemaal niet nodig om nog plastic op ons gezicht te smeren.”


3 x Angela’s huidverzorgingstips voor de winter

1. “Ga voor een olieachtig cleansing-product in plaats van een schuimend product, want schuim droogt uit en ontvet, en moet je daarna weer herstellen met een tonic of toner. Ook voedt olie de huid goed”

2. “Huidtypes als een droge huid, rijpere huid of vette huid zijn de gevolgen van een verstoord microbioom. Dat moet je niet bestrijden, maar je moet de oorzaak aanpakken. En dat kan wel even duren. De juiste verzorging is gebaseerd op de leeftijd van je huid. Tot en met 40 jaar is een product met komkommer top, tussen de 40 en 55 ga je voor pompoen en boven de 55 voor avocado. Dan vinden er hormonale veranderingen plaats die effect hebben op je huidstructuur.”

3. “Zorg dat je huid vocht vasthoudt, bijvoorbeeld met een basiscrème op basis van tomaat of een serum op basis van avocado om dehydratatie tegen te gaan. Dan droogt de huid niet uit door de koude temperatuur en de warme verwarming. Maar drink in de winter ook veel water en douche niet te warm!”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles