European Media Partner

Osiris Hertman: “Luxe komt niet van glitterkussens op de bank en champagne in de koelkast”

Bij de inrichting van een huis gaat het in de eerste plaats niet zozeer om het plaatsen van de meubels. Het begint bij kijken waar de zon het huis binnenkomt en wat het licht met de ruimte doet. Daarop pas je de indeling van het huis aan. Tenminste, dat is hoe topontwerper Osiris Hertman het aanpakt.

Osiris Hertman studeerde aan de Design Academie in Eindhoven, onder Lidewij Edelkoort. Sinds 1997 werkt hij samen met zijn studio aan uiteenlopende designs, van losse meubelstukken tot volledige interieurs. Plekken waar je binnenkomt en de dag van je af kan laten vallen. “Een droomhuis kan de stress en de prikkels van de dag wegnemen.”


Osiris zoekt kunst uit voor zijn klanten in het atelier van Casper Faassen


Wat typeert jouw stijl?

“Ik speel graag met eenvoudige vormen en echte materialen. Thuis moet je kunnen ontspannen, dus werk ik met vormen die niet al te veel aandacht vragen. Om een luxe uitstraling mee te geven werk ik met bijzondere materialen. Denk bijvoorbeeld aan een tafel die op het eerste gezicht heel eenvoudig lijkt. Eenvoudige poten, geen gecompliceerd design, maar kom je dichterbij dan zie je dat de tafel met de hand gemaakt is. Uit echt hout, met lagen epoxy. Dat maakt het bijzonder. Ik wil stukken maken die jarenlang meegaan, die je meeneemt naar volgende woningen of die je later doorgeeft aan je kinderen.”


Klinkt heel duurzaam.

“Zeker. Ik hou me niet per se bezig met recycling, maar ik probeer wel stukken te maken die een leven lang meegaan. Ik raad mensen ook vaak aan om niet al hun geld te steken in luxe afwerkingen in de bouw, maar te investeren in een mooie tafel, kunst of een prachtige lamp. We kunnen niet voor altijd blijven consumeren zoals we dat nu doen. Wij zorgen voor luxe door te werken met robuuste, sterke materialen en producten.”


Hoe kom je tot het ontwerp voor een huis?

“Eigenlijk maken we twee soorten interieurs. We maken interieurs op maat, maar ontwerpen ook voor projecten waarbij we de klant nog niet kennen. Momenteel werken we aan 320 expat woningen waarvan we nog niet weten wie de klant is. Dan is het juist interessant om het interieur een warme internationale uitstraling te geven, zodat ook de expat zich direct thuisvoelt. Als ik met particulieren werk ga ik één of twee lange gesprekken aan. Het liefst met een lunch of diner, waarin we alle woonwensen van de klant bespreken. Door deze ontspannen manier van interviewen krijg ik alle punten helder en weet ik waar het droominterieur aan moet voldoen. Ook kijk ik naar de lichtinval in het huis en bepaal ik aan de hand daarvan hoe men in het huis kan leven. Waar kun je ’s ochtends in het zonnetje ontbijten en waar poets je ’s avonds mijmerend je tanden. Zo maak je het huis leefbaar. Licht is daarvoor enorm belangrijk.”
Wat probeer je in zo’n interview dan te achterhalen?

“Ik wil weten hoe iemand leeft. Hebben ze vaak visite of juist niet? En hoe ontspant iemand nou echt? Stel iemand geeft aan dat ze graag sporten om te ontspannen, waarom zouden we dan geen gym in hun huis bouwen? Mensen zijn dan vaak verbaasd dat dat überhaupt mogelijk is, omdat ze er eigenlijk nog nooit over nagedacht hebben. Uiteindelijk gaat het erom dat er prettig in het huis geleefd kan worden en dat kan alleen als het huis aansluit bij hun woonwensen. Ga dus vooral niet voor dezelfde luxe keuken als de buren als jij eigenlijk nooit uitgebreid wilt koken. Dan kan je beter voor die gym gaan zodat je lekker kunt sporten om te ontspannen.”


En waar moet zo’n gym dan aan voldoen om in een droomhuis te passen?

“Eigenlijk wil je thuis gewoon kunnen sporten zonder prikkels, want je doet het juist om te ontspannen. Men wil helemaal niet ’s avonds nog weer naar de sportschool gaan, maar wil wel bewegen. En je wilt ook niet gewoon een apparaat in de kamer neerzetten, want dat staat niet mooi. Ik heb daarom ook een home gym ontwikkeld die echt luxe oogt. Met mooie materialen als leer, oud hout van chalets uit Oostenrijk, een metallic zwarte wand en mooie planten. Ook in je home gym moet je je thuis kunnen voelen. Daar kies ik ook de apparatuur op uit. Ik hou bijvoorbeeld erg van RVS of stenen dumbbells, in plaats van de klassieke kunststof variant. Die voelen veel luxer aan. Daarnaast moet de gym vooral ook niet in de weg staan. Je moet de deur dicht kunnen trekken op het moment dat je klaar bent met sporten.”


Je werkt veel samen, met particulieren, maar ook met bedrijven. Wat doet jou besluiten om een samenwerking aan te gaan?

“Men weet dat wij altijd over de grens heen denken, dus ik denk dat mensen die met ons willen samenwerken daar ook voor kiezen. Zeker in het industriële proces ben ik altijd op zoek naar de grens en zorg ik voor een ambachtelijk product. Bedrijven die daarvoor openstaan, daar werk ik graag mee samen.”

“Daarnaast ben ik ook altijd op zoek naar mensen die met me meedenken. Ik eis daarom ook altijd zo’n diepte interview. Als mensen daar niet voor openstaan, dan gaat het feest niet door. Luxe komt niet van glitterkussens op de bank en champagne in de koelkast, maar komt uit luxueus verwerkte materialen die passen bij de woning en de persoon die er gaat wonen. Aan de hand van het interview maak ik vervolgens één ontwerp. Klopt die niet, dan heb ik het niet goed begrepen. Maar dat is eigenlijk nog nooit voorgekomen.”
Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis op jouw branche geweest?

“Mensen waarderen hun huis veel meer. Je kunt niet meer eindeloos vluchten en buitenshuis plezier hebben, je moet ook veel thuis organiseren. Omdat men meer thuis was, kwamen er ook meer ideeën voor hun inrichting. Zo zien we bijvoorbeeld dat er enorm veel kunst gekocht wordt.”


Zijn er nog dingen die je heel graag zou willen maken?

“Het lijkt me heel mooi om een groot hotel te maken. Ik denk ook dat we daar echt aan toe zijn. We worden heel goed in dingen met herhaling en dat zie je in een hotel ook terug. Eigenlijk heeft een hotel alle ingrediënten die wij kunnen maken. Een plek met beleving. Ik denk dat we dat heel goed zouden kunnen.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles