European Media Partner

Ook in de stad kan je genieten van een haardvuur

We trekken massaal naar de stad en zoeken hier bewust naar moderne, luxe appartementen. De bruisende omgeving en het comfort van de woning staan voorop. Maar toch mist er een gezellig element uit vroegere tijden: de haard.

De huizen in Amsterdam zijn vaak niet geschikt voor een haard of kachel. Ze zijn te oud en de schoorsteen is niet meer veilig, of juist te nieuw, waardoor de schoorsteen helemaal ontbreekt. Daarnaast wil je ook de buren niet irriteren met de geur en de uitstoot van de haard. En waar laat je het hout waar je mee moet stoken? Het zijn allemaal ongemakken die de traditionele haard ongeschikt maken voor de stadswoning.


Waternevel

Gelukkig bieden de nieuwste sfeerhaarden hiervoor een uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan een duurzame elektrische sfeerhaard op basis van waternevel en LED-licht. Als je hier van dichtbij naar kijkt, kun je zien dat de vlammen vrij door de haard omhoogstijgen, waardoor je er van alle kanten naar kunt kijken. De waternevel wervelt net zoals natuurlijke vlammen doen. Alsof je water ziet branden dus! Om het geheel compleet te maken kan de elektrische verwarming bijgeschakeld worden, waardoor er wel degelijk warmte van de haard afstraalt, maar zonder de uitstoot van schadelijke stoffen en zelfs zonder gasaansluiting. Sterker nog, een haard met waternevel gebruikt niet veel meer dan een paar lampen en een dunne wateraansluiting of een reservoir. En je hebt geen schoorsteen nodig, want de waternevel hoeft niet afgevoerd te worden. Dit betekent dat het plaatsen van de haard vaak een stuk minder complex is en dat deze bijna overal ingebouwd kan worden en maakt de haard een milieubewuste oplossing.


Hybride

Heb je wel een bruikbare schoorsteen en een gasaansluiting, maar wil je toch bewust met energie omgaan? Dan zijn er sinds kort ook hybride inbouwhaarden die elektrisch en gas met elkaar combineren. LED-projectie vervangt een deel van de vlammen en voorziet de houtstammen en het asbed van een rode gloed, waardoor een ongekend rijk vuurbeeld gecreëerd wordt met de helft van het gasverbruik van een echte haard. Ook wordt de haard niet zo heet als een traditionele gashaard, waardoor je lekker rondom het vuur kan blijven zitten zonder dat het nodeloos en onaangenaam warm wordt. Vergeleken met een houthaard of pelletkachel is er geen uitstoot van fijnstof of een houtgeur, waardoor je de buren noch het milieu ermee belast.


Gezond en gezellig

Volgens verschillende onderzoeken is het hebben van een haardvuur ook goed voor de mentale gezondheid. Als je ’s avonds lekker in de vlammen kan staren word je daar veel rustiger van dan wanneer je voortdurend op je smartphone kijkt. Ook je hartslag gaat erdoor omlaag. Als je kiest voor een duurzame sfeerhaard kan dit dus flinke voordelen opleveren voor je mentale gezondheid. En je houdt rekening met je omgeving! 


Maar bovenal is een haardvuur in huis natuurlijk gewoon heel erg gezellig. Veel huizen in onze oude binnensteden beschikken nog wel over een traditionele schouw. Nu zetten we daar bijvoorbeeld een plant neer, of een kast, maar dat staat toch minder mooi. Zeker omdat zo’n schouw vaak het middelpunt van de ruimte vormt. Met een van deze nieuwe sfeerhaarden wordt de schouw weer optimaal gebruikt en wordt de haard weer het gezellige middelpunt van je huis- of werkkamer, zonder dat je hiervoor een schoorsteen nodig hebt. Hierdoor zijn de haarden ook geschikt voor nieuwbouwwoningen zonder schoorsteen of gasaansluiting. Zo kan je ook midden in de stad genieten van een prachtig haardvuur.

Delen

Journalist

Related articles