European Media Partner

Ontdek je plekje: hier moet je naartoe deze zomer

Nederlanders zijn een reislustig volkje en vertrekken het liefst naar een verre bestemming die bijzonder is en niet druk bezocht wordt. Wij tippen vier bijzondere plekken waar je in 2019 absoluut heen zou moeten reizen.


Sri Lanka

Sri Lanka staat garant voor een ideale mix van religies en culturen, tijdloze tempels en groene natuur. Langs de prachtige stranden valt er ook een springlevende surfcultuur te ontdekken. 

Sri Lanka is niet heel groot maar er valt genoeg te ontdekken. Weinig mensen weten overigens dat Sri Lanka ooit een Nederlandse kolonie is geweest. In de 17e eeuw bouwde de Nederlandse VOC een fort in het stadje Galle aan de Sri Lankaanse kustlijn.

Sri Lanka staat bekend om haar Ceylon thee. Bezoek tijdens je trip vooral een theefabriek in het dorpje Ella. De theeplantages liggen tegen glooiende berghellingen, waar vrouwen in prachtige kledij de bovenste blaadjes plukken voor de thee. Na een rondleiding proef je van de vers geplukte soorten thee. Maar er is meer, zo kun je er prima zeeschildpadden spotten en is een bezoek aan een wildpark zeer de moeite waard. Een absolute must die niet op je to-do lijstje mag ontbreken: het beklimmen van Adam’s Peak. Deze berg wordt door mensen van allerlei geloven en achtergronden gezien als een bedevaartsoord, voor velen dient de beklimming als een ware geloofsdaad.


Sao Tomé & Principe

Voor de westkust van Afrika, in de Golf van Guinee liggen de eilanden Sao Tomé & Principe, vol surreële vulkanische pieken, met een regenwoud dat tot de hemel rijkt en met tropische wateren die grenzen aan verlaten stranden. De natuur is er ultiem, vooral op Principe.

Het dichte regenwoud biedt beschutting aan unieke soorten vogels en planten. Het is zo rijk aan biodiversiteit dat UNESCO het hele eiland in 2012 tot biosfeer reservaat heeft benoemd. Vogelliefhebbers kunnen er wel 140 verschillende soorten vogels ontdekken. De stranden op Principe variëren van heerlijk afgelegen en verlaten tot levendige vissersplaatsen. Aan Praia de Santa Rita kun je boven een klein rif snorkelen, op zoek naar papegaaivissen, barracuda’s en gouden snappers. Ten westen ervan, aan Praia de Coco, vind je in het zand alleen de voetstappen van eenzame wandelaars en lome honden. De vervallen roças (plantages) en koloniale gebouwen in de grotere stadjes op beide eilanden zijn ook een bezoekje waard. Of wandel op je gemak over de hagelwitte stranden met wuivende palmbomen langs het azuurblauwe water.


Belize 

Belize is een land in Centraal-Amerika dat erg populair is bij duikers maar ook prima geschikt is voor een zonnige strandvakantie. Wateractiviteiten zijn er volop aanwezig.

Een van de highlights voor duikers is The Great Blue Hole voor de kust van Belize. Een schitterende grot met azuurblauw water langs de rand en donkerblauw water in het midden. De onderwatergrot heeft een diameter van zo’n 300 meter en een diepte van 125 meter en ziet er vanuit de lucht indrukwekkend uit. Je duikt er tussen exotische vissen, stalagmieten, kleurrijk koraal, schildpadden, roggen, verpleegsterhaaien, hamerhaaien en rifhaaien.

Maar Belize heeft meer te bieden dan alleen het diepe blauwe water, ontdek er ook de fascinerende geheimen van de Mayacultuur of trek de regenwouden vol jaguars, toekans en brulapen in.

Maar misschien wel het belangrijkste op het eiland is om gewoon te leren relaxen. In Belize heb je al snel het gevoel dat je in de Cariben bent in plaats van in Centraal-Amerika. Reggae muziek komt overal uit de speakerboxen en het leven gaat een tikkeltje langzamer dan elders. Pak een biertje, ga zitten en ontspan!


Zimbabwe

Laat je in Zimbabwe betoveren door al het natuurlijk schoon. Ontelbare natuurparken bieden je een kans om de Big Five in het wild te aanschouwen. Bungeejumpen bij de Vic Falls (de Victoria Watervallen) staat ook bovenaan vele bucket lijstjes. Toeristen van over de hele wereld springen er vanaf de 111 meter hoge brug de diepte in. Het is zeker niet de hoogste bungeejump, maar tijdens je sprong voel je de adrenaline door je lichaam gieren vlak naast een van de machtigste watervallen op aarde. 

Ook als je meer van kunst en cultuur houdt kom je aan je trekken. Zimbabwe kent een rijke culturele en muzikale geschiedenis en er is veel beeldhouwwerk te vinden. Breng een bezoekje aan kunstenaarsdorp Tengenenge. Hier wonen ongeveer 100 beeldhouwers met hun gezinnen die de kost verdienen door hun eigen gemaakte beelden ten toon te stellen en te verkopen in een openluchtmuseum. Alle 11.000 beelden die tentoongesteld staan in het Tengenenge Art Village zijn met de hand gemaakt. Elk beeld heeft een eigen verhaal, mythe of betekenis. Rondom het dorp zijn tal van wandelpaden die door de enorme beeldentuin leiden.


Delen

Journalist

Related articles