European Media Partner

Nieuwe manier van groen rijden oplossing voor Amsterdam

Amsterdam is niet de meest ideale stad voor traditionele motorvoertuigen. Naast hoge par-keertarieven voor auto’s is in april vorig jaar de snorfiets verbannen van het fietspad naar de rijbaan. 

Ook in de toekomst blijft de gemeente er alles aan doen om de stad schoner te maken. In 2025 moeten alle brom- en snorfietsen binnen de bebouwde kom uitstootvrij zijn en in 2030 zijn benzine- en dieselauto’s niet meer welkom. Volgens Ruud Weel, expert op het gebied van duurzame vervoersmiddelen, heeft groen rijden daarom de toekomst. 


“Iedereen weet inmiddels dat elektrische auto’s en scooters een schoner alternatief zijn dan voertuigen op brandstof”, zegt Weel. “Maar een elektrische scooter is ook minder onderhevig aan slijtage. Na verloop van tijd hoef je alleen remblokken en banden te vervangen.” Het grootste voordeel valt echter te behalen in je portemonnee, want tanken is niet nodig. Weel: “Je kunt hem thuis opladen. Met een volle accu rijd je zo’n 60 kilometer. In een stad als Amsterdam, waar de afstanden niet zo groot zijn, hoef je een scooter gemiddeld na drie dagen pas weer op te laden.” 


Naast de financiële- en milieuvoordelen van elektrisch rijden past het volgens Weel ook in deze tijd. “Vanwege het coronavirus worden we geadviseerd alleen van het openbaar vervoer gebruik te maken als het noodzakelijk is. En in auto’s kun je geen anderhalve meter afstand houden. Het is niet bekend hoe lang deze maatregelen nog van kracht blijven, dus individueel vervoer is opeens een stuk aantrekkelijker geworden.” Ook benadrukt Weel dat elektrische scooters een positief imago hebben. “Omdat ze milieuvriendelijk zijn, maar ook omdat gewone scooters nogal lawaai kunnen maken. Elektrische voertuigen niet, en dat waarderen mensen.”


Tenslotte blikt Weel vooruit op toekomstige ontwikkelingen. “Ik verwacht inklapbare elektrische scooters. Handig als je met een benzineauto de stad niet meer in mag. Je parkeert buiten de ring, klapt je scooter uit en rijdt verder. Maar zover is het nog niet. We kunnen de gemeente beter een stap voor zijn en zelf de voordelen van elektrisch rijden gaan inzien. Hoe eerder we groen rijden, hoe beter.”


Katja Schuurman over elektrisch rijden
“Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld. Met mijn duurzame merk Return to Sender bijvoorbeeld, maar ook in het dagelijks leven. Aandacht voor het milieu hoort daar natuurlijk ook bij. Ik woon net buiten Amsterdam en moet vaak in de stad zijn. Mijn elektrische scooter brengt me snel van de een naar de andere afspraak, is uitstootvrij en ziet er ook nog eens tof uit. Perfect dus.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles