European Media Partner

“Nieuwe concepten uitwerken en mensen blij maken: dat is geweldig”

Elke editie vragen we een jonge Amsterdamse ondernemer het hemd van het lijf. Deze keer spreken we Sushito-oprichter Sven Komijn (29). 

Waarom ben je voor jezelf begonnen? 

“Ik roep al vanaf de middelbare school: ik ga niet voor een baas werken. De vrijheid, de onafhankelijkheid, zelf mijn tijd indelen en financieel onafhankelijk zijn; dat is wat ik altijd heb gewild.”


Hoe kwam je op het idee voor Sushito?

“Ik zag een filmpje van een populaire Amerikaanse sushi-burrito-tent, en niet lang daarna ontdekte ik de poké bowl - in Nederland kon je die tweeëneenhalf jaar geleden nog nergens krijgen. Lekkere en gezonde gerechten, daar is een markt voor – geloofde ik. Ik besloot Hawaïaans, Mexicaans en Japans eten te gaan combineren. Eind juli benaderde ik mijn vriend en inmiddels partner Steven den Heeten. Hij was enthousiast en dus begonnen we Sushito samen.”


Wie is je voorbeeld? 

“Ik heb niet echt een voorbeeld. Maar ik vind het indrukwekkend hoe grote ketens als Mac Donalds in elkaar steken en worden gerund.”


Heb je nog tijd voor jezelf? 

“Ik werkte toen Sushito net open was van’ s morgens vroeg tot ’s avonds laat, twee maanden lang, zeven dagen per week. Bij elke nieuwe zaak die we openden werkten mijn partner en ik opnieuw een periode keihard. Maar inmiddels hebben we het minder druk. We hebben vier zaken, met vier filiaalmanagers. Mijn partner en ik werken niet meer op de vloer, maar vooral op kantoor; we zijn constant bezig met de vraag: hoe en waar kan het beter.”


Waar ben je het meest trots op?

“De goede naam die Sushito in Amsterdam heeft. Wij leveren kwaliteit. Daar ben ik trots op.”


Ondernemen is vallen en opstaan. Wat ging er mis bij jou?

“Oh zoveel! Alleen de opening al: het was één grote chaos. We hadden ons compleet verkeken op het werk. De keuken was ontploft en de saus zat op het plafond. Maar we leren van al onze fouten. In de winkels lijkt alles precies hetzelfde als in het begin, maar op de achtergrond is er veel veranderd en verbeterd door de jaren heen.”


Welk deel van je werk vind jij het leukst?

“Nieuwe concepten uitwerken en mensen blij maken. Dat is geweldig.” 


Zitten er ook minder leuke kanten aan ondernemen?

“Eigenlijk vind ik alles leuk. Maar als ik iets moet kiezen: ik sta altijd aan. Ik zit in twintig zakelijke groepsapps, en moet álle berichten lezen. Het is moeilijk mijn telefoon ’s avonds of op vakantie weg te leggen.” 


Wat wil je mensen die voor zichzelf willen beginnen meegeven?

“Als je een concept hebt waar je achter staat; ga het dan gewoon dóén. Ook al is het eng en heb je op dit moment een veilige vaste baan. Het heeft mij zoveel gebracht. Ik kan het iedereen aanraden.”


Waar zie jij jezelf over tien jaar?

“Ik wil verder groeien, meer concepten ontwikkelen en nog heel veel zaken openen.”

Delen

Journalist

Marith Iedema

Related articles