European Media Partner

Neem de tijd voor het testament

Voorkom verrassingen voor nabestaanden en denk tijdig na over het testament, ongeacht je leeftijd. Neem hier ook echt de tijd voor, zowel bij het opstellen als bij het accepteren van een testament.

Lucienne van der Geld, directeur Netwerk Notarissen en docent notarieel recht aan de Radboud Universiteit sluit zich hierbij aan. “Je bent nooit te jong om over je testament na te denken. Ik zie de laatste tijd bijvoorbeeld veel jongeren die uit een gebroken familie komen waarbij een van de ouders bijvoorbeeld is hertrouwd of waarbij er geen contact meer is met een van de ouders, die hun testament willen vastleggen.” 


Meer tijd

Men dacht de laatste tijd meer na over hun testament, gaat Van der Geld verder. “Mensen zaten thuis en hadden meer tijd om hierover na te denken en hun administratie bij te werken. Bij de wat oudere mensen merken we dat zij hun testament er nog eens bij pakken en checken of hun testament nog oké is.” Iedereen doet op het moment andere dingen dan normaal en een grote groep richt zich op het testament. De deur wordt niet platgelopen, maar er is door de huidige situatie wel meer interesse, volgens Van der Geld. “Diegenen die al een concepttekst hadden bij de notaris en nog geen handtekening hadden gezet, doen dat nu. Het hangt er ook van af waar je woont in Nederland. In het Noorden van Nederland zijn bijvoorbeeld minder corona gevallen, waardoor daar ook wat minder wordt nagedacht over het testament.”


We zien door de huidige situatie niet meer mensen die snelle beslissingen nemen wat betreft hun testament. Voor een testament moet je namelijk de tijd nemen, aldus Van der Geld. “Ik zeg ook altijd dat je beter in één keer er helemaal goed doorheen kunt lopen, want het is niet alleen het testament wat bij nalatenschap komt kijken.” Er zijn nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden, zoals een polis van een levensverzekering of andere verzekeringen. Zijn er huwelijkse voorwaarden en wat zijn de uitvaartwensen? Probeer na te denken over wat er gebeurt bij overlijden en kijk dan letterlijk om je heen. Heb je bijvoorbeeld een huis wat je achterlaat, zijn er mensen van jou afhankelijk en wat bevindt zich allemaal online waar anderen dan toegang toe moeten hebben, aldus Van der Geld. 


Een erfenis accepteren

Ten slotte, zou ik de mensen willen adviseren niet te snel de erfenis te accepteren, aldus Van der Geld. “Degene die is overleden kan ook schulden achterlaten. Als sprake is van een schulderfenis dan moeten erfgenamen de schulden uit eigen portemonnee betalen. Je hebt ook de keuze om de erfenis niet te accepteren of onder voorwaarden. Bij beneficiaire aanvaarding hoef je de schulden niet zelf te betalen mochten deze er zijn.” Het is dus belangrijk de tijd te nemen voor je testament en voor nabestaanden om te kiezen om hoe deze te accepteren of niet.

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles